M04 Technologie provádění betonových a železobetonových konstrukcí
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
2.5
Výroba čerstvého betonu
Čerstvý beton se většinou vyrábí v centrálních betonárnách a na staveniště se
dodává jako transportbeton. Vyrábí se mícháním v míchačkách. Základem
míchačky je buben, do kterého se nasype odměřené množství jednotlivých
složek betonu. Smíšení (homogenizace) se dosáhne tím, že se jednotlivé složky
betonu v bubnu míchačky vůči sobě intenzivně přemisťují. Lopatky převalují
složky tak, aby se vytvořil stejnorodý ČB. Při míchání se musí všechny složky
(kamenivo, cement, voda, přísady) dokonale promíchat (homogenizovat), aby
v každé objemové jednotce byly všechny součásti betonu rovnoměrně
zastoupeny a aby cementová kaše obalovala všechna kamenná zrna.
Při výrobě navazují na sebe dva oddělené procesy:
• odměřování (dávkování jednotlivých složek),
• míchání (homogenizace).
Jednotlivé složky betonu dávkujeme hmotnostně s požadovanou přesností.
Cement, vodu, kamenivo a příměsi s přesností ± 3 %, přísady s přesností ±5 %.
Pro dodržení předepsané dávky vody je důležité sledovat množství vody
v drobném kamenivu (vlhkost písku). Podle toho, jakým způsobem je v bubnu
míchačky vyvolán pohyb jednotlivých složek betonu jsou míchačky:
• spádové – gravitační (jednotlivé složky betonu jsou při otáčení bubnu
vynášeny lopatkami připevněnými uvnitř pláště bubnu do určité výšky
odkud padají samovolně dolů),
• s nuceným mícháním (veškerý pohyb složek je způsoben lopatkami
pohybujícími se uvnitř bubnu).
Spádové míchání je vhodné jen pro hrubozrnné betony s menším obsahem
drobných a jemných částic nebo pro betony s velkým obsahem vody a malou
soudržností. Nucené míchání je vhodné pro jemnozrnné betony s větším
obsahem drobného kameniva a cementu a s menším obsahem vody.