M04 Technologie provádění betonových a železobetonových konstrukcí
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
Betonové a železobetonové konstrukce
- 35 (46) -
2.7
Zhutňování čerstvého betonu
Čerstvý beton (ČB) uložený do bednění je v nakypřeném stavu. Mezi zrny
kameniva obalenými cementovou maltou jsou volné prostory vyplněné
vzduchem. Zhutňováním se zrna kameniva mají uspořádat tak, aby zbylé
mezery mezi zrny byly plně vyplněny cementovou maltou. Objem volně
nasypaného ČB do bednění bývá až o 30 % větší než objem zhutněného ČB.
Při zhutňování dochází ke snižování mezerovitosti ČB. Hutnost betonu výrazně
ovlivňuje všechny vlastnosti betonu, především pevnost v tlaku a trvanlivost.
Vyjadřuje se poměrem objemu suchých částí složek betonu k celkovému
objemu.
Hutnost čerstvého betonu
HČB = ( c + k ): ( c + k + v + vz ) < 1
( 1 )
Hutnost ztvrdlého betonu
HB = ( c + k + vh ) : ( c + k + v + vz ) < 1
( 2 )
kde:
c …….. objem cementu
v …….. objem vody
vz ……. objem vzduchu
vh …….. objem vody vázané v hydratačních produktech
k …….. objem kameniva
Tab. 2.11 Vliv hutnosti betonu na jeho pevnost v tlaku
Obsah vzduchu
0 %
1 %
2 %
3 %
4 %
5 %
Kamenivo
0,712 m
3
0,705 m
3
0,698 m
3
0,690 m
3
0,684 m
3
0,677 m
3
Cement CEM I 32,5 0,113 m
3
0,112 m
3
0,111 m
3
0,110 m
3
0,108 m
3
0,107 m
3
Voda
0,175 m
3
0,173 m
3
0,171 m
3
0,170 m