Otázky ke zkoušce - anorganická a analytická chemie
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
přidání silné kyseliny či zásady do systému
- pufry jsou obvykle směsi slabých kyselin a jejich solí, nebo směsi slabých bází a jejich solí
- pufrační kapacita je maximální, pokud je koncentrace obou konjugovaných složek pufru stejná, tj. při pH
rovném pka (= disociační konstanta) pufru
Oxidačně redukční děje - látka (redukční činidlo) ztrácí elektron, donor elektronu, oxiduje se (oxidační číslo roste) látka
(oxidační činidlo) přijímá elektron, akceptor elektronu, redukuje se (oxidační číslo klesá)
Rozdělení disperzních soustav a jejich charakteristika
- podle počtu fází: homogenní: reaktanty a produkty ve stejné fázi (skupenství) : heterogenní: reakce na fázovém rozhraní (jeden zůstává, jeden se mění)
- podle velikosti částic: analyticky disperzní < 1 nm, koloidně disperzní 1 nm > d < 1 um, hrubě disperzní
d > 1 um (viditelné okem)
heteregenní systémy: krev, mléko mikroheterogenní systémy (koloidní disperze): plasma, roztok makromolekul, půdní roztoky homogenní systéme (pravý roztok): roztoky solí, kyselin a bází
Tvorba a složení roztoků, rozpustnost tuhých látek, součin rozpustnosti
- vznik: rozpouštěním - rozpustnost: omezená, neomezená, prakticky nulová- vznik: porušení soudržných sil v tuhé nebo kapalné látce : solvatace (hydratace): exotermní, endotermní : difuse (pasivní transport): rovnoměrné rozptýlení rozpuštěné látky v rozpouštědle - složení: 1) hmotnostní zlomek w = ma : (ma + mb) 2) molární zlomek xa = na : (na + nb) 3) látková (molární) koncentrace ca = na : mr 4) molalita
Koligativní vlastnosti roztoků - jde o takové vlastnosti, které nezávisí např. na velikosti molekuly rozpuštěné látky, jejím
náboji nebo jejím tvaru
- základními koligativními vlastnostmi jsou:
snížení tenze par nad roztokem
zvýšení bodu varu roztoku (ebulioskopie)
snížení bodu tuhnutí roztoku (kryoskopie)
osmotický tlak
Voda, fyzikální a chemické vlastnosti, anomálie vody:
- chemické vlastnosti: rozpouštědlo, reakční prostředí, reakce - fyzikální: hustota, povrchové napětí a viskozita, tepelná vodivost, termodynamické a elektrické vlastnosti
- anomálie vody: voda je mezi kapalinami výjimkou z hlediska závislosti svého objemu na teplotě
zahříváme-li vodu z 0°C na 4°C, zmenšuje se její objem a její hustota roste
ve 4°C voda dosahuje max. hustoty 1000 kg na kubický metr
teprve od teploty 4°C výše se objem vody zvětšuje a hustota se zmenšuje
tato odlišná závislost teploty a hustoty vody v porovnání s ostatními kapalinami je anomálie vody
Princip instrumentálních analytických metod. Rozdělení instrumentálních metod.
- instrumentální metody - kvantitativní: stanovení množství obsahu - kvalitativní: důkaz nebo identifikace složek (hlavní, vedlejší stopové)
- metody - měření optických veličin (fotometrie, spektrometrie, refraktometrie) - měření elektrických veličin (potenciomtrie, konduktometrie)