Souhrn ke zkoušce mikrobiologie
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
25:1 – optimum, vyvážený zdroj C + N + energie
< 25:1 – rychlý rozklad, nadbytek N, únik NH3
> 25:1 – odčerpání N z jiných zdrojů = imobilizace
ATP – adenosintrifosfát
Přenašeč energie
ATP ADP + P +E
Akumulace E z fotosyntézy, fermentace a respirace
Enzymy
Specifické proteiny katalyzující metabolické reakce (proteiny s metabolickou funkcí)
Snižují aktivační energii
Syntézy
Štěpení
Nespotřebovávají se
Alosterická regulace
Modulátor (koenzym) mění konformaci (tvar) aktivního místa
Možnost navázání substrátu
Rozdělení enzymů
Podle místa působení
Exoenzymy – vně buňky
Endoenzymy – uvnitř buňky
Podle přítomnosti v buňce
Konstitutivní – trvale přítomny
Adaptivní – indukovány substrátem
Klasifikace enzymů
Oxidoreduktázy – oxidačně redukční reakce
Transferázy – přenos skupin mezi molekulami
Hydrolázy – hydrolytické štěpení molekul
Lyázy – nehydrolytické štěpení molekul
Izomerázy – přeměny izomerů, vnitromolekulové přenosy
Ligázy – spojování molekul za přispění ATP
Kvašení (fermentace) a dýchání (respirace)
Polysacharidy (škrob + celulóza) monosacharidy pyruvát organické kyseliny + alkoholy + CO2 = KVAŠENÍ (anaerobní podmínky, vznik 2ATP)
Pyruvát acetyl CoA Krebsův cyklus dýchací řetězec CO2 + H2O = DÝCHÁNÍ (aerobní podmínky, vznik 38ATP)
Fermentace (Kvašení)
Vznik 2ATP z glukózy
Anaerobní
Elektron z organické molekuly přenesen na organickou molekulu
Produktem jsou jednoduché organické látky (kyseliny, alkoholy) a často plyny
Etanolové kvašení
C6H12O6 2CH3CH2OH + 2CO2 (+ 2ATP)
Anaerobní, mezofilní
Mono- a disacharidy (polysacharidy až po hydrolýze)
Anorganický N (NH4+) nebo organický
Kvasinky (Saccharomyces, Candida), některé bakterie (Zymomonas)
Produkce alkoholu
Pekařství
Biomasa kvasinek – zdroj vitamínů a bílkovin
Mléčné kvašení
CH3COCOOH + H+ CH3CHOHCOOH
Homofermentativní – hlavní produkt je k. mléčná (> 90%)
Heterofermentativní – asi 50% k. mléčné + k. octová + CO2 + etanol (další organické kyseliny)
Anaerobní, fakultativně anaerobní, mikroaerofilní (=potřeba menšího množství kyslíku – 10%, když je ho hodně tak holt zbytek nevyužijí), vždy fermentace
Mezofilní + termofilní
Acidotolerantní ptž hlavními produkty metabolismu jsou kyseliny
Mono – a disacharidy, organické N- látky, vitamíny
Všechny bakterie mléčného kvašení jsou G+
Bakterie mléčného kvašení
Homofermentativní
Lactococcus – mléko, mléčné výrobky (Lc. Lactis, Lc. Cremoris)
Streptococcus – jogurt (Sc. Thermophilus)
Enterococcus – trávicí trakt, probiotické preparáty, indikátor fekálního znečištění (E. faecium, E. fecalis)
Pediococcus – mléko, siláž, uzenářské výrobky
Lactobacillus – homo i heterofermentativní
Lb. Deslbrueckii ssp. Bulgaricus – jogurt
Lb. Acidophilus – mléko, trávicí trakt, vagína, probiotika
Lb. Plantum – rostliny, siláž