Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Souhrn ke zkoušce mikrobiologie

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (9.85 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • 25:1 – optimum, vyvážený zdroj C + N + energie

  • < 25:1 – rychlý rozklad, nadbytek N, únik NH3

  • > 25:1 – odčerpání N z jiných zdrojů = imobilizace

ATP – adenosintrifosfát

  • Přenašeč energie

  • ATP ADP + P +E

  • Akumulace E z fotosyntézy, fermentace a respirace

Enzymy

  • Specifické proteiny katalyzující metabolické reakce (proteiny s metabolickou funkcí)

  • Snižují aktivační energii

  • Syntézy

  • Štěpení

  • Nespotřebovávají se

  • Alosterická regulace

  • Modulátor (koenzym) mění konformaci (tvar) aktivního místa

  • Možnost navázání substrátu

Rozdělení enzymů

  • Podle místa působení

  • Exoenzymy – vně buňky

  • Endoenzymy – uvnitř buňky

  • Podle přítomnosti v buňce

  • Konstitutivní – trvale přítomny

  • Adaptivní – indukovány substrátem

Klasifikace enzymů

  • Oxidoreduktázy – oxidačně redukční reakce

  • Transferázy – přenos skupin mezi molekulami

  • Hydrolázy – hydrolytické štěpení molekul

  • Lyázy – nehydrolytické štěpení molekul

  • Izomerázy – přeměny izomerů, vnitromolekulové přenosy

  • Ligázy – spojování molekul za přispění ATP

Kvašení (fermentace) a dýchání (respirace)

  • Polysacharidy (škrob + celulóza) monosacharidy pyruvát organické kyseliny + alkoholy + CO2 = KVAŠENÍ (anaerobní podmínky, vznik 2ATP)

  • Pyruvát acetyl CoA Krebsův cyklus dýchací řetězec CO2 + H2O = DÝCHÁNÍ (aerobní podmínky, vznik 38ATP)

Fermentace (Kvašení)

  • Vznik 2ATP z glukózy

  • Anaerobní

  • Elektron z organické molekuly přenesen na organickou molekulu

  • Produktem jsou jednoduché organické látky (kyseliny, alkoholy) a často plyny

Etanolové kvašení

  • C6H12O6 2CH3CH2OH + 2CO2 (+ 2ATP)

  • Anaerobní, mezofilní

  • Mono- a disacharidy (polysacharidy až po hydrolýze)

  • Anorganický N (NH4+) nebo organický

  • Kvasinky (Saccharomyces, Candida), některé bakterie (Zymomonas)

  • Produkce alkoholu

  • Pekařství

  • Biomasa kvasinek – zdroj vitamínů a bílkovin

Mléčné kvašení

  • CH3COCOOH + H+ CH3CHOHCOOH

  • Homofermentativní – hlavní produkt je k. mléčná (> 90%)

  • Heterofermentativní – asi 50% k. mléčné + k. octová + CO2 + etanol (další organické kyseliny)

  • Anaerobní, fakultativně anaerobní, mikroaerofilní (=potřeba menšího množství kyslíku – 10%, když je ho hodně tak holt zbytek nevyužijí), vždy fermentace

  • Mezofilní + termofilní

  • Acidotolerantní ptž hlavními produkty metabolismu jsou kyseliny

  • Mono – a disacharidy, organické N- látky, vitamíny

  • Všechny bakterie mléčného kvašení jsou G+

Bakterie mléčného kvašení

  • Homofermentativní

  • Lactococcus – mléko, mléčné výrobky (Lc. Lactis, Lc. Cremoris)

  • Streptococcus – jogurt (Sc. Thermophilus)

  • Enterococcus – trávicí trakt, probiotické preparáty, indikátor fekálního znečištění (E. faecium, E. fecalis)

  • Pediococcus – mléko, siláž, uzenářské výrobky

  • Lactobacillus – homo i heterofermentativní

  • Lb. Deslbrueckii ssp. Bulgaricus – jogurt

  • Lb. Acidophilus – mléko, trávicí trakt, vagína, probiotika

  • Lb. Plantum – rostliny, siláž

Témata, do kterých materiál patří