Souhrn ke zkoušce mikrobiologie
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Alpatoxiny (Aspergillus flavus)
Nejtoxičtější (B1, B2, G1, G2). Hepatotoxické účinky (poškozující játra) + karcinogenní
Ochratoxiny (Aspergillus ochraceus)
Hepatotoxické účinky, nefrotoxické účinky (ledviny), zesilují karcinogenní efekt
Káva toxiny když jich je tam moc, tak je smíchají s méně kontaminovanou kávou naředí to
Patulin (Aspergillus + Penicilium)
Chronické karcinogenní účinky
Na jádrovém ovoci (jablka)
Dříve používán jako antibiotikum (=> likvidují jiné bakterie a mikroorganismy)
Zearalenon (Fusarium roseum)
F-2toxin
Estrogenní účinky, působí potraty
Trichothceny (Fusarium, Trichoderma, Acremonium)
T-2toxin
Alimentární toxiny poruchy imunity, krvetvorby
Chorobné stavy různé intenzity až po smrtelné případy
Prvkové a látkové složení mikroorganismů
Požadavky mikroorganismů na živiny
Složení bakteriální buňky
Nejdůležitější prvky: C 50%, N 8%, H 8%, O 30%, P 3%, S 1%
Ostatní prvky: K, Mg, Ca, Na, Cl (všechny kolem 0,4%)
Stopové prvky: Fe, Cu, Mn, Co, I, F, Zn
Hmota (E. coli): voda 80%, sušina 20% (bílkoviny 60%, DNA 3%, RNA 16%, polysacharidy 3%, lipidy 15%, ostatní 3%) min. 20% H2O vázané, zbytek volné
Čím vyvinutější organismus, tím má méně bílkovin (vir 90% X plíseň 14%)
Požadavky
Makroelementy: 95% sušiny, C, N, H, O, S, P, K, Ca, Mg, Fe
Mikroelementy: Mn, Zn, Co, Mo, Cu… nejsou přímo vyhledávány, neomezují růst, nejsou nezbytně nutné
Energie
Uhlík, vodík, kyslík
Základ všech organických sloučenin
Organický – sacharidy (mono, di, polysacharidy), alkoholy, organické kyseliny variabilní – podle toho lze identifikace
Anorganický – CO2 nejčastěji ti, co využívají světelnou energii fotosyntéza
Organické zdroje uhlíku (čím je látka jednodušší, tím je jako zdroj preferovanější)
Jednoduché cukry: sacharolytické (Lactobacillus, Bifidobakterium)
Celulóza: celulolytické bakterie (Cytophaga, Clostridium, aktinomycety) + mikromycety ti co jsou v půdě
Škrob: amylolytické (Bacillus, Pseudomonas, Streptomyces)
Pektin: peptinolytické (Bacillus + mikromycety)
Lipidy: lipolytické (Veillonela) trávicí trakt
Bílkoviny: proteolytické (Bacillus, Pseudomonas, mikromycety, Clostridium)
Rozdělení podle zdroje energie a elektronů
Fototrofní
Obsahují pigmenty, nejen zelené
Záření, slunce (některé využívají i infračervené záření)
Anaerobní i aerobní podmínky
Většinou syntetizují z anorganických živin a CO2, nemusí produkovat O2
Chemotrofní
Naprostá většina mikroorganismů
Energie z chemických vazeb organických či anorganických molekul
Litotrofní
Zdrojem e- (vodíku) jsou anorganické molekuly (H2, NO2-, NH4+, H2S)
Organotrofní
Zdrojem e- (vodíku) jsou organické molekuly
Zdroj energie
Zdroj vodíků/elektronů
Zdroj uhlíku
Příklad Fotolitotrofní autotrofovéSvětlo
Anorganická látka
CO2
Řasy
Červené a zelené sirné bakterie