Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Souhrn ke zkoušce mikrobiologie

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (9.85 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • Buněčná stěna obsahuje chitin

  • Nevláknité houby

  • Využití – pekárenské droždí, alkoholové kvašení

  • Parazitické – způsobují mikózy

Mikromycety = Plísně

  • Vláknitý tvar

  • Eukaryota - pravé jádro, organely

  • Aerobní, bohatý enzymatický aparát (rozkládají organickou hmotu)

  • Přirozeným prostředím půda, dále se ale mohou vyskytovat kdekoliv

  • Jedno i vícejaderné, jedno i více buněčné

  • Základní stavební jednotka – „stélka“

  • Součástí buněčné stěny je chitin

  • Rozmnožování

  • Pohlavní – spojení částí dvou vláken – vznik pohlavní spóry

  • Vegetativní – rozpad mycelia

  • Nepohlavní – jednobuněčné spory X mnohobuněčné konidie

  • Tvorba mykotoxinů

Říše: Fungi (Houby) výběr zástupců

Oddělení: Eumycota (Houby pravé)

  • Zygomycota

  • Sexuální i asexuální rozmnožování

  • Vícejaderné, jednobuněčné mycelium bez přepážek

  • Využívají substrát s velkým obsahem cukru

  • Na zavařeninách, kompotech…

  • Půdní saprofyté i parazité – výskyt v přírodě, na substrátech s vysokým obsahem cukru

  • Produkce mykotoxinů

  • Rody: Mucor, Rhizopus

  • Ascomycota

  • Přepážkové mycelium

  • Vícebuněčné, větvené mycelium X holokarpické

  • Rody: Aspergillus, Penicillium

  • Rody (Endomycota): Sacharomyces, Kluyveromyces, Candida

  • Deuteromycota

  • Není u nich popsán pohlavní rozmnožovací cyklus

  • Umělá skupina (nedokonalé houby)

  • Typická tvorba nepohlavních rozmnožovacích částic (konidie)

  • Nyní sem patří hlavně Ascomycota

  • Rody: Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Alternaria, Monilia, Botritis, Trichoderma

Konkrétní zástupci

  • Mucor (Zygomycota)

  • Půda, tlející rostlinné zbytky, trus zvířat, hnůj, ovoce, zelenina, obilniny

  • Nevětvené

  • Obrázky viz sešit

  • Rhizopus (Zygomycota)

  • Půda, zkvašování cukerných roztoků, produkce kyseliny fumarové, hnijící substrát, potraviny, krmiva, ovoce, zelenina

  • Obrázek viz sešit

  • Penicillium

  • Některé druhy půda, organický substrát, kontaminace potravin, krmiv, surovin

  • Některé druhy potravinářský průmysl (rokeforti sýr) a zdravotnictví

  • Rozvětvený konidiofor

  • Trichoderma

  • Půda, obilí, stimulace rostlin (v kombinaci s chytrou houbou ty rostliny likvidují konkurující plísně)

  • Fusarium

  • Půda, kontaminace krmiv, obilí, padání klíčících rostlin, napadá brambory, saprofyt, parazit, produkce mykotoxinů

  • Aspergillus

  • Produkce mykotoxinů, alergen, patogen

  • Půda, kažení potravin a krmiv

  • Potravinářství výroba organických kyselin

  • Alternaria

  • Vlhké stěny (způsobuje černou hnilobu) potravinářské provozovny

  • Saprofyt, parazit, ovoce, zelenina

  • Tvar: houska/granát

  • Botrytis

  • Rostlinné zbytky, hniloba rajčat, jahody, vinná réva

  • „ledové víno“ vysaje vodu z vína vyšší obsah cukru a alkoholu…

Mykotoxiny

  • Sekundární metabolity mikroskopických hub (vedlejší produkty metabolismu)

  • Primární metabolit např. CO2

  • Vznik závisí na podmínkách prostředí (vlhkosti, teplotě, kyslíku…), struktuře a chemickém složení substrátu

  • Vysoce toxické pro člověka a teplokrevné živočichy i ve stopových koncentracích jedovaté!!!

  • Karcinogenní účinky (=kancerogenní)

  • Nelze odstranit vařením – zpravidla jsou termostabilní běžnou tepelnou úpravou do 160 stupňů celsia

  • Většinou stálé v kyselém prostředí

  • Jsou vždy z půdy (vše z potravin někdy nějak souviselo s půdou) potraviny rostlinného i živočišného původu (mohou být prostě úplně ve všem - Obiloviny, mouka, pečivo, ořechy, káva, luštěniny, tuk, mléko, sýry, maso, játra…

  • Patří sem:

Témata, do kterých materiál patří