Souhrn ke zkoušce mikrobiologie
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Buněčná stěna obsahuje chitin
Nevláknité houby
Využití – pekárenské droždí, alkoholové kvašení
Parazitické – způsobují mikózy
Mikromycety = Plísně
Vláknitý tvar
Eukaryota - pravé jádro, organely
Aerobní, bohatý enzymatický aparát (rozkládají organickou hmotu)
Přirozeným prostředím půda, dále se ale mohou vyskytovat kdekoliv
Jedno i vícejaderné, jedno i více buněčné
Základní stavební jednotka – „stélka“
Součástí buněčné stěny je chitin
Rozmnožování
Pohlavní – spojení částí dvou vláken – vznik pohlavní spóry
Vegetativní – rozpad mycelia
Nepohlavní – jednobuněčné spory X mnohobuněčné konidie
Tvorba mykotoxinů
Říše: Fungi (Houby) výběr zástupců
Oddělení: Eumycota (Houby pravé)
Zygomycota
Sexuální i asexuální rozmnožování
Vícejaderné, jednobuněčné mycelium bez přepážek
Využívají substrát s velkým obsahem cukru
Na zavařeninách, kompotech…
Půdní saprofyté i parazité – výskyt v přírodě, na substrátech s vysokým obsahem cukru
Produkce mykotoxinů
Rody: Mucor, Rhizopus
Ascomycota
Přepážkové mycelium
Vícebuněčné, větvené mycelium X holokarpické
Rody: Aspergillus, Penicillium
Rody (Endomycota): Sacharomyces, Kluyveromyces, Candida
Deuteromycota
Není u nich popsán pohlavní rozmnožovací cyklus
Umělá skupina (nedokonalé houby)
Typická tvorba nepohlavních rozmnožovacích částic (konidie)
Nyní sem patří hlavně Ascomycota
Rody: Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Alternaria, Monilia, Botritis, Trichoderma
Konkrétní zástupci
Mucor (Zygomycota)
Půda, tlející rostlinné zbytky, trus zvířat, hnůj, ovoce, zelenina, obilniny
Nevětvené
Obrázky viz sešit
Rhizopus (Zygomycota)
Půda, zkvašování cukerných roztoků, produkce kyseliny fumarové, hnijící substrát, potraviny, krmiva, ovoce, zelenina
Obrázek viz sešit
Penicillium
Některé druhy půda, organický substrát, kontaminace potravin, krmiv, surovin
Některé druhy potravinářský průmysl (rokeforti sýr) a zdravotnictví
Rozvětvený konidiofor
Trichoderma
Půda, obilí, stimulace rostlin (v kombinaci s chytrou houbou ty rostliny likvidují konkurující plísně)
Fusarium
Půda, kontaminace krmiv, obilí, padání klíčících rostlin, napadá brambory, saprofyt, parazit, produkce mykotoxinů
Aspergillus
Produkce mykotoxinů, alergen, patogen
Půda, kažení potravin a krmiv
Potravinářství výroba organických kyselin
Alternaria
Vlhké stěny (způsobuje černou hnilobu) potravinářské provozovny
Saprofyt, parazit, ovoce, zelenina
Tvar: houska/granát
Botrytis
Rostlinné zbytky, hniloba rajčat, jahody, vinná réva
„ledové víno“ vysaje vodu z vína vyšší obsah cukru a alkoholu…
Mykotoxiny
Sekundární metabolity mikroskopických hub (vedlejší produkty metabolismu)
Primární metabolit např. CO2
Vznik závisí na podmínkách prostředí (vlhkosti, teplotě, kyslíku…), struktuře a chemickém složení substrátu
Vysoce toxické pro člověka a teplokrevné živočichy i ve stopových koncentracích jedovaté!!!
Karcinogenní účinky (=kancerogenní)
Nelze odstranit vařením – zpravidla jsou termostabilní běžnou tepelnou úpravou do 160 stupňů celsia
Většinou stálé v kyselém prostředí
Jsou vždy z půdy (vše z potravin někdy nějak souviselo s půdou) potraviny rostlinného i živočišného původu (mohou být prostě úplně ve všem - Obiloviny, mouka, pečivo, ořechy, káva, luštěniny, tuk, mléko, sýry, maso, játra…
Patří sem: