Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Souhrn ke zkoušce mikrobiologie

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (9.85 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • Heterofermentativní

  • Lactobacillus – siláž, kyselé zelí (Lb. Fermentum, Lb. Brevis)

  • Leuconostoc – mléko, produkce polysacharidů

  • Význam bakterií mléčného kvašení

  • Mléko, mléčné výrobky

  • Trávicí trakt

  • Siláž, kysaná zelenina

  • Probiotika

  • Výroba kyseliny mléčné

  • Mlékařské kultury

  • Mezofilní – smetanová

  • Lactococcus lactis

  • Leuconostoc mesenteroides – exopolysacharidy, dextrany

  • 20°C, 24hod

  • Zakysaná smetana, sýry – kyselé sražení

  • Kefírová kultura

  • Kvasinky

  • Saccharomyces kefir

  • Kluyveromyces marxianus

  • Candida kefir

  • BMK

  • Lactobacillus kefirogranum

  • Lactokoky

  • Lactobacily

  • Leuconostoky

  • Domácí výroba jogurt

  • Kvašení uskutečňované rodem Bifidobakterium

  • Konečné produkty: kyselina octová a mléčná v poměru 3:2

  • Význam: mléčné kysané výrobky (probiotika)

  • Součást střevní mikrobioty

  • Bifidobakterie dominují u kojenců, ptž mléko obsahuje oligosacharidy, kterými se živí

Máselné kvašení

  • Pyruvát acetyl-CoA + CO2 + H2

  • Acetyl-CoA ( butyrát + acetát + butanol + aceton + isopropanol)

  • Dominantní pro přeměny C-látek v přírodě

  • Anaerobní, mezofilní

  • Mono- až polysacharidy, pektin, celulóza,…

  • Organický N, NH4+, N2

  • Clostridium G+ anaerobní sporulující tyčinka

  • Význam máselného kvašení

  • Typicky půdní bakterie, nejdůležitější fermentace v půdě

  • Anaerobní fixace N2

  • Rozklad bílkovin a složitých C-látek

  • Patogenní, toxiny Clostridium perfringens, Cl. Botulinum, Cl. Tetani

  • Trávicí trakt

  • Čištění odpadních vod

  • Průmyslová výroba kyseliny máselné

  • Produkce bioplynu

Metanogeneze

  • Kyselina octová nebo CO2 + H2 CO2 + CH4

  • Metanové bakterie – archaea (Methanobacterium, Methanococcus, Methanobrevibacter)

  • Produkce bioplynu

  • Skleníkový plyn

  • Uvolňování methanu z předžaludku krav

Propionové kvašení

  • Hexóza nebo laktát pyruvát propionát + acetát + CO2 + H2O

  • Propionibacterium

  • Jednoduché C-látky, organický N

  • Aerotolerantní, anaerobní, mezofilní

  • Výroba sýrů – ementál

  • Produkce vitamínů

  • Protiplísňový preparát

  • Trávicí trakt, kůže

  • Brynza jediná výjimka pro výrobu sýra z nepasterovaného mléka

Výroba sýrů

  1. Syrové mléko

  2. Pasterace, standardizace

  3. + mezofilní kultura fermentace

  4. Koagulace

  5. Krájení sýřeniny, oddělení syrovátky

  6. Tvarování, lisování (+ mikrobiální kultury)

  7. Solení

  8. Inokulace mikrobiálními kulturami

  9. Zrání

Smíšené kvašení

  • Pyruvát etanol + kyselina octová + kyselina mléčná + kyselina jantarová + kyselina mravenčí + CO2 + H2

  • Žádný konečný produkt nepřevažuje

  • Escherichia

  • Fakultativní anaerobní, mezofilní G-, enterobakterie

  • Trávicí trakt, indikátor fekálního znečištění, patogenní, probiotické

  • E. coli

  • Salmonella

  • Fakultativně anaerobní, mezofilní, G-, enterobakterie

  • Trávicí trakt, zoonózy, potraviny

  • S. enterica

  • Proteus

  • Fakultativně anaerobní, mezofilní, G-, enterobakterie

  • Trávicí trakt, infekce močových cest, potraviny

Butadiolové kvašení

Témata, do kterých materiál patří