Souhrn ke zkoušce mikrobiologie
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Heterofermentativní
Lactobacillus – siláž, kyselé zelí (Lb. Fermentum, Lb. Brevis)
Leuconostoc – mléko, produkce polysacharidů
Význam bakterií mléčného kvašení
Mléko, mléčné výrobky
Trávicí trakt
Siláž, kysaná zelenina
Probiotika
Výroba kyseliny mléčné
Mlékařské kultury
Mezofilní – smetanová
Lactococcus lactis
Leuconostoc mesenteroides – exopolysacharidy, dextrany
20°C, 24hod
Zakysaná smetana, sýry – kyselé sražení
Kefírová kultura
Kvasinky
Saccharomyces kefir
Kluyveromyces marxianus
Candida kefir
BMK
Lactobacillus kefirogranum
Lactokoky
Lactobacily
Leuconostoky
Domácí výroba jogurt
Kvašení uskutečňované rodem Bifidobakterium
Konečné produkty: kyselina octová a mléčná v poměru 3:2
Význam: mléčné kysané výrobky (probiotika)
Součást střevní mikrobioty
Bifidobakterie dominují u kojenců, ptž mléko obsahuje oligosacharidy, kterými se živí
Máselné kvašení
Pyruvát acetyl-CoA + CO2 + H2
Acetyl-CoA ( butyrát + acetát + butanol + aceton + isopropanol)
Dominantní pro přeměny C-látek v přírodě
Anaerobní, mezofilní
Mono- až polysacharidy, pektin, celulóza,…
Organický N, NH4+, N2
Clostridium G+ anaerobní sporulující tyčinka
Význam máselného kvašení
Typicky půdní bakterie, nejdůležitější fermentace v půdě
Anaerobní fixace N2
Rozklad bílkovin a složitých C-látek
Patogenní, toxiny Clostridium perfringens, Cl. Botulinum, Cl. Tetani
Trávicí trakt
Čištění odpadních vod
Průmyslová výroba kyseliny máselné
Produkce bioplynu
Metanogeneze
Kyselina octová nebo CO2 + H2 CO2 + CH4
Metanové bakterie – archaea (Methanobacterium, Methanococcus, Methanobrevibacter)
Produkce bioplynu
Skleníkový plyn
Uvolňování methanu z předžaludku krav
Propionové kvašení
Hexóza nebo laktát pyruvát propionát + acetát + CO2 + H2O
Propionibacterium
Jednoduché C-látky, organický N
Aerotolerantní, anaerobní, mezofilní
Výroba sýrů – ementál
Produkce vitamínů
Protiplísňový preparát
Trávicí trakt, kůže
Brynza jediná výjimka pro výrobu sýra z nepasterovaného mléka
Výroba sýrů
Syrové mléko
Pasterace, standardizace
+ mezofilní kultura fermentace
Koagulace
Krájení sýřeniny, oddělení syrovátky
Tvarování, lisování (+ mikrobiální kultury)
Solení
Inokulace mikrobiálními kulturami
Zrání
Smíšené kvašení
Pyruvát etanol + kyselina octová + kyselina mléčná + kyselina jantarová + kyselina mravenčí + CO2 + H2
Žádný konečný produkt nepřevažuje
Escherichia
Fakultativní anaerobní, mezofilní G-, enterobakterie
Trávicí trakt, indikátor fekálního znečištění, patogenní, probiotické
E. coli
Salmonella
Fakultativně anaerobní, mezofilní, G-, enterobakterie
Trávicí trakt, zoonózy, potraviny
S. enterica
Proteus
Fakultativně anaerobní, mezofilní, G-, enterobakterie
Trávicí trakt, infekce močových cest, potraviny
Butadiolové kvašení