Souhrn ke zkoušce mikrobiologie
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Množství živin
Množství metabolitů
Množství buněk
Udržení buněk v logaritmické fázi
Chemostat
Regulace chemických parametrů
Snaha o udržení konstantního chemického složení
Turbidostat
Regulace množství buněk
Udržení konstantního množství buněk
Ovlivnění růstu mikroorganismů
Rozvoj mikroorganismů
Minimum
Optimum
Maximum
Omezení mikroorganismů
- cidní usmrcení buněk
- statický zastavení množení
- lytický rozpad buňky
Fyzikální X chemické faktory
Vliv teploty na růst mikroorganismů
Psychrofilové – cca 10 – 15°C (Pseudomonas, Vibrio, Arthrobacter)
Psychotrofové – optimum 20 - 30°C, ale pomalu rostou i při 0 - 7°C (Pseudomonas florescens, Serratia, Enterobacter)
Mezofilové – optimum 20 - 40°C (E. coli, Micrococcus)
Termofilové – optimum 45 - 70°C (Lactobacillus, Thermus aquaticus)
Hypertermofilové – 70 - 90°C (sirné bakterie)
Teplota pod a mírně nad optimum – statický účinek (mražení, chlazení)
Více nad optimum – cidní účinek (sterilace, pasterace)
pH
Koncentrace H+ iontů
Většina mikroorganismů roste při pH okolo 7
Rozdělení mikroorganismů dle pH optima
Alkalofilové – pH > 8 (proteolytické bakterie, bacillus alcalophilus)
Neutrofilové – pH 6 - 7 (8) (Escherichia, Micrococcus, kvasinky)
Acidofilové – pH < 6 (Lactobacillus, thiobacillus)
Acidorezistentní – optimum kolem 7, tolerují a rostou i v kyselém pH (plísně)
Vlhkost a dostupnost vody
Vodní aktivita = dostupnost vody (aw)
Relativní vlhkost prostředí
Čistá voda aw = 1,00
Nasycený roztok NaCl aw = 0,75
Osmotolerantní: snáší vysoky osmotický tlak (Staphylococcus aureus)
Halofilní: vyžadují vysokou koncentraci NaCl (Halobacterium)
Vztah mikroorganismů ke kyslíku
Aerobní
Vyžadují kyslík, aerobn respirace
Bacillus, Penicilium
Obligátně anaerobní
Kyslík nevyžadují nebo je pro ně přímo toxický
Fermentace, anaerobní respirace
Clostridium, Bacteroides
Fakultativně anaerobní
Mohou žít jak v přítomnosti tak v nepřítomnosti kyslíku
Fermentace – bakterie mléčného kvašení, kyslík je inertní plyn
Proměnlivý metabolismus
Přítomnost kyslíku aerobní respirace
Nepřítomnost kyslíku fermentace
Saccharomyces
Mikroaerofilní
Nižší parciální tlak kyslíku než je v atmosféře
Pseudomonas, Lactobacillus
Hydrostatický tlak
Normální = 1atm = 0,1MPa
10 – 20MPa zpomalení růstu
30 – 40MPa zastavení růstu
Barofilní nebo barotolerantní růst i při více než 60MPa
Spóry Bacillus – přežívají 1700MPa po dobu 1hodiny
Vliv substrátu na růst bakterií
Růstová křivka Bifidobakterium animalis na médiu obsahujícím glukózu (Glu) nebo rafinózu (Raf)
Vliv substrátu na růst bakterií – diauxie
Diauxie = dvojrůst
Zvláštní typ růstové křivky, když se do média dají 2druhy cukru
Vliv antimikrobiálních látek na růst bakterií
Imobilizace
Převod minerálních forem N do organických látek v živých buňkách; projevuje se nárůstem biomasy (počet, velikost)
Souvisí s poměrem C:N