Otázky ze zoohygieny
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
Turnusový provoz - Vychází z principu skupinového chovu zví_at a uplat_ují se u n_ho následující zásady:
1) Jednorázový nebo časově omezený příjem vybraných skupin zdravých zvířat odpovídající
chovatelským a technologickým záměrům a jejich ustájení do samostatného objektu
nebo do jeho prostorové a provozně vymezené části.
2) Jednorázové nebo časově omezené vyskladnění celých skupin zvířat z objektu nebo jeho
vymezené části s výjimkou zvířat, která jsou ze skupiny (turnusu) vyskladněna
jednotlivě a předčasně z chovatelských, technologických nebo zdravotních důvodů.
3) Dodržení zásady, že objekt (nebo jeho vymezená část) musí být vyskladněn úplně
(depopulace), po vyskladnění musí být důkladně mechanicky očištěn, dezinfikován,
případně deratizován a dezinsektován. Musí být dodržen nejméně sedmidenní
interval mezi vyskladněním a naskladněním nových zvířat.
Černobílý systém provozu
Rozdělení farmy na 2 části bílou – čistou a černou – nečistou.
Výrobní zóna – stáje, spojovací chodby, tvrdé výběhy. Zóna skladu krmiv – silážní senážní plochy, zásobníky krmiv. Zóna skladů odpadních produktů – močůvkové jímky, centrální hnojiště. Zóna pomocných provozů – garáže. Hygienický filtr – jediný možný vstup do výrobní zóny. Veterinární filtr – zabraňuje přenosu infekce při naskladňování zvířat. Dezinfekční vjezd – proti zavlečení motorovými vozidly.
Veterinárně hygienická ochrana chovu
Má tři stupně: I. Bílá a černá část naprosto oddělena II.stupeň – zajišťuje částečnou ochranu (povolen vjezd vozidel) III. Minimální ochrana – pouze evidence osob…
Pomocné stájové objekty zdravotního významu – karanténní stáj – izolační stáj – kafilerní box
Větrání (druhy, výhody, nevýhody, vliv na zdraví zvířat)
Maximální výměna – nutná k zabránění přehřátí stáje
Minimální výměna – potřebná k zajištění přívodu kyslíku
Požadavky: 1) větrací zařízení musí mít požadovanou kapacitu
2) rovnoměrně provětrán celý stájový prostor
3) nesmí způsobit průvan
4)správná obslužnost a údržba
Přirozené větrání – vzduch (infiltrace –pronikání pórami zdiva, aerace – výměna skrz otevřená okna, samotížné větrání,), nucené – ventilátory- podtlakové(ventilátory odsávají vzduch->podtlak a dovnitř přichází venkovní vzduch), přetlakové – ventilátory vhání vzduch dovnitř a teplejší vzduch je vytlačován ven, rovnotlaké
Hygiena vody (dělení, fyzikální vlastnosti vody)
Druhy vody podle použití:
pitná voda – zdravotně nezávadná, odpovídá normě. Teplota 8-12 C. bezbarvá, prostá jakéhokoliv rušivého pachu, příjemná osvěžující chuť, bez zákalu.
Užitková voda – z přírodního zdroje, vyhovuje zdravotním a technickým požadavkům (koupání)