Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




ZRP - cvika

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (108 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

Lázeň o teplotě 85°C

Následuje filtrace

Měření na konduktometru (údaje v mS nebo přímo % popelovin)

Obsah popela u řepy se pohybuje mezi 0,25 až 0,45%.

Stanovení alfa-aminodusíku, modré číslo

Alfa aminodusík působí melasotvorně

Je to veškerý dusík řepy bez bílkovin, amoniaku a amidů

Stanovení se provádí kolorimetricky měďnatým činidlem

Měřený roztok se porovná se standardy

Průměrný obsah je mezi 1,45 a 2,25 mmol/100g řepy

Stanovení invertního cukru (GLU+FRU) podle Ofnera

Invert snižuje výtěžnost sacharózy, brání její krystalizaci

Působí melasotvorně

Zhoršuje skladovatelnost cukrovky

Invert je levotočivý (sacharóza pravotočivá!) a snižuje polarimetrické stanovení sacharózy

Principem je přímá Ofnerova metoda měření vzniku sraženiny Cu2O

Cu2O + 2H+ + I2 = 2 Cu2+ + 2I- + H2O

Titrujeme zpětně Na2S2O3, indikátor je škrobový maz, přidáme až jak žluté zbarvení I2 zeslábne

1ml roztoku I2 o koncentraci 0,0162 M odpovídá 1mg invertu

Metoda pracuje pouze s roztokem vzorku o koncentraci invertu do 15mg! Jinak naředit.

Kvocient čistoty (Q) – charakterizuje jakost šťávy

Je to podíl polarimetrické sacharizace k celkové rozpustné sušině šťávy v %

Rozdíl mezi sušinou S a polarimetrickými cukry P připadá na necukry.

Rozbor melasy

Melasa je matečný sirob, z níž technologicky a ekonomicky již není efektivní sacharózu získávat

Melasa mívá sušinu 78-80 °Bg.

obecné hodnocení – vůně, barva, pH, , rozpustnost, obsah SO2, NO2-, kontaminace MO

sacharóza (~50%)

rafinóza (max. 2%)

popel (8-12%)

další látky (inverzní cukr, inhibitory kvasinek – k. mléčná, mravenčí, octová…)

Výtěžnost – kontrola výroby

Výpočet teoretického obsahu cukru (t/ha)

PC – výnos polarizačního cukru v t/ha

Témata, do kterých materiál patří