ZRP - cvika
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
Lázeň o teplotě 85°C
Následuje filtrace
Měření na konduktometru (údaje v mS nebo přímo % popelovin)
Obsah popela u řepy se pohybuje mezi 0,25 až 0,45%.
Stanovení alfa-aminodusíku, modré číslo
Alfa aminodusík působí melasotvorně
Je to veškerý dusík řepy bez bílkovin, amoniaku a amidů
Stanovení se provádí kolorimetricky měďnatým činidlem
Měřený roztok se porovná se standardy
Průměrný obsah je mezi 1,45 a 2,25 mmol/100g řepy
Stanovení invertního cukru (GLU+FRU) podle Ofnera
Invert snižuje výtěžnost sacharózy, brání její krystalizaci
Působí melasotvorně
Zhoršuje skladovatelnost cukrovky
Invert je levotočivý (sacharóza pravotočivá!) a snižuje polarimetrické stanovení sacharózy
Principem je přímá Ofnerova metoda měření vzniku sraženiny Cu2O
Cu2O + 2H+ + I2 = 2 Cu2+ + 2I- + H2O
Titrujeme zpětně Na2S2O3, indikátor je škrobový maz, přidáme až jak žluté zbarvení I2 zeslábne
1ml roztoku I2 o koncentraci 0,0162 M odpovídá 1mg invertu
Metoda pracuje pouze s roztokem vzorku o koncentraci invertu do 15mg! Jinak naředit.
Kvocient čistoty (Q) – charakterizuje jakost šťávy
Je to podíl polarimetrické sacharizace k celkové rozpustné sušině šťávy v %
Rozdíl mezi sušinou S a polarimetrickými cukry P připadá na necukry.
Rozbor melasy
Melasa je matečný sirob, z níž technologicky a ekonomicky již není efektivní sacharózu získávat
Melasa mívá sušinu 78-80 °Bg.
obecné hodnocení – vůně, barva, pH, , rozpustnost, obsah SO2, NO2-, kontaminace MO
sacharóza (~50%)
rafinóza (max. 2%)
popel (8-12%)
další látky (inverzní cukr, inhibitory kvasinek – k. mléčná, mravenčí, octová…)
Výtěžnost – kontrola výroby
Výpočet teoretického obsahu cukru (t/ha)
PC – výnos polarizačního cukru v t/ha