Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!






ZRP - cvika

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (108 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

Určování stolní hodnoty Stanoví se smyslovým posouzením vzorku, minimálně 25 hlíz v syrovém stavu a po uvaření Hodnocení se vyjadřuje v bodech (sto bodový systém) Posuzuje se vzhled čerstvých hlíz po oprání, po loupaní, 0-12 bodů hlíz na povrchu a na řezu po uvaření po loupání, 0-16 bodů vůně uvařených oloupaných a rozkrojených hlíz, 0-8 bodů chuť a polykatelnost, 0-40 bodů pevnost dužiny a vařivost, 0-16 bodů trvanlivost vařených a oloupaných hlíz, 0-8 bodů provádění minimálně 3 osoby, hlíz má teplotu 50°C, při hodnocení vzorku méně než 50ti body, nebo kteréhokoliv znaku nulou, se označí vzorek jako nevhodný k lidské spotřebě 85-100 bodu výborná 75-84 velmi dobrá 60-74 dobrá 50-59 vyhovující Pod 50 nevyhovující, nehodí se ke konzumním účelům Varný typ a stolní hodnota charakterizují vhodnost hlíz pro kuchyňské zpracování vařením, nikoliv jiným způsobem, například smažením Pro smažené výrobky je důležitý obsah tzv. redukujících cukrů, má se pohybovat do 0.25% Třídění hlíz podle tvaru: Vyjadřuje se indexem tvaru hlíz, který se rovná A/B krát sto A … průměrná délka hlízy v mm B … průměrná šířka hlízy v mm Index do 109 je tvar kulovitá 110-129 kulovito-oválný 130-149 oválný 150-169 dlouze oválný 170-199 dlouhý 200 a více velmi dlouhý Stanovení odrůdové jednotnosti: Posuzuje se podle morfologických znaků hlíz, typických pro jednotlivé odrůdy Hlavní rozlišovací znaky: Při hodnocení celých hlíz se hodnotí tvar hlízy, barva slupky a tvar oček Při hodnocení rozkrájených hlíz se hodnotí jednotnost podle barvy dužniny Základní rozbory brambor v laboratoři: Nejdůležitější stanovení je stanovení obsahu škrobu Škrobnatost se stanovuje hydrostatickou váhou – Hošpes a Petsold Stanovení je založeno na archimedově zákoně Stanovení škrobu polarimetricky Principem je převedení škrobu do roztoku, který vykazuje optickou aktivitu Rozpouštění škrobu se provádí v prostředí zředěné kyseliny chlorovodíkové na vroucí lázni Úhel otočení rovinný polarizovaného světla se určuje polarimetricky Podle obsahu škrobu se dělí na: Nízkoškrobnaté do 14% Se středním obsahem škrobu do 17% Vysokoškrobnaté nad 17% Konzumní brambory: Rané – sklízí se koncem června, začátkem července, snadno odstranitelná šlupka, více vody Sklizené před dosažením úplné zralosti hlíz, dodané na trh bezprostředně po sklizni Rané „drobné“ – 17-28 mm, Pozdní Průmyslové brambory Min 15% škrobu Nesmí být hlízy napadené chorobami, poškozené mrazem, musí být čisté s dobře vyvinutou slupkou Vady brambor: Zjišťované na povrchu hlíz Hnědá hniloba – způsobuje je plíseň bramborová Suchá hniloba – houby rodu fusarium Mokrá hniloba – bakterie rodu ervinia Zjišťované na řezu Šedá až černá skvrnitost Rzivost roztroušená Bakteriální kroužkovitost Krmné brambory Použito hlíz odklíčených – odstraněné klíčky, velikost hlíz a další parametry ne

Témata, do kterých materiál patří