ZRP - cvika
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
ručně po sklopení bočnice 16-30kg ze středu sklopky lopatou ze dna
Základní rozbory
Stanovení minerálních a rostlinných nečistot
Stanovení neseříznutých a nesprávně seříznutých bulev
úprava vzorku řepy pro lab. rozbor – strouhání na struhadle
sušina – refraktometricky (°Bg – °Bx – °S)
cukr horkou a studenou digescí
rozpustný popel – konduktometricky
alfa aminodusík – modré číslo
sušina – vážkově
invertní cukr – dle Ofnera
Stanovení minerálních a rostlinných nečistot
Vzorek se zváží s přesností na 0,05 kg
Opereme v bubnové pračce
Ručně dočistíme
Čisté bulvy a použitelné odřezky přemístíme na čistou stranu dopravníku
Necháme okapat a zvážíme
,
kde a je hmotnost vzorku před praním v kg
b je hmotnost vzorku po praní v kg
0,99 – korekce na ulpělou vodu
Stanovení neseříznutých a nesprávně seříznutých bulev
Z třídícího pásu linky se při úpravě sřezu odeberou skrojky a zváží.
kde y – hmotnost skrojků v kg
z – hmotnost vzorku o dočištění a úpravě
Alterovaná cukrovka
Zapařená při zvýšené teplotě nebo namrzlá při teplotě menší jak -9°C
Jsou narušeny normální fyziologické procesy v bulvě
Dochází k namnožení mikroflory a kažení bulev
Dochází k chemickým změnám ve složení, inverze sacharózy, nárůst red. cukrů
Stanovení narušené dřeně cukrovky
Zjišťuje se smyslově na podélném řezu bulvou
Ručně se odstraní narušená část, zváží
, kde y je hmotnost narušené dřeně, z je původní hmotnost vzorku
Příprava vzorku pro laboratorní rozbor
Dobře umytá řepa se nařeže na řepné pile nebo na Staňkově řezačce na jemnou kaši
Možno uchovat bez zmrazení max. 30 minut
Stanovení refraktometrické sušiny šťávy
Je to sacharizace, označení S, značí hmotnostní % sušiny
Starší jednotky Brixe – Bx nebo Ballinga – Bg
Vylisujeme trochu řepné šťávy přes filtrační papír
Nakapeme mezi hranoly refraktometru
Odečteme refrakci (sacharizaci)
Stanovení cukru horkou digescí
Digesce – vyluhování cukru vodou
Jedná se o hmotnostní % sacharózy
52 g kaše + 356,4ml roztoku octanu olovnatého (naruší stěny buněk a denaturuje bílkoviny, je prudce jedovatý!!!) v digesční kádince
Lázeň o teplotě 85°C
Následuje filtrace
Měří se polarimetricky, údaj je násoben 2x
, kde Dg je digesce, a P je údaj polarimetru
Stanovení cukru studenou digescí
52 g kaše + 356,4ml roztoku octanu olovnatého (naruší stěny buněk a denaturuje bílkoviny, je prudce jedovatý!!!) v digesční kádince
Směs se rozmixuje
Následuje filtrace
Měří se polarimetricky, údaj je násoben 2x
, kde Dg je digesce, a P je údaj polarimetru
Stanovení rozpustného popela
Popel přechází do šťávy
Působí melasotvorně, brání krystalizaci sacharózy
Měřeno nepřímo pomocí konduktometru – vodivost řepné šťávy
52 g kaše + 356,4ml roztoku destilované vody (naruší stěny buněk a denaturuje bílkoviny, je prudce jedovatý!!!) v digesční kádince