Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




ZRP - cvika

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (108 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

ručně po sklopení bočnice 16-30kg ze středu sklopky lopatou ze dna

  • Základní rozbory

Stanovení minerálních a rostlinných nečistot

Stanovení neseříznutých a nesprávně seříznutých bulev

úprava vzorku řepy pro lab. rozbor – strouhání na struhadle

sušina – refraktometricky (°Bg – °Bx – °S)

cukr horkou a studenou digescí

rozpustný popel – konduktometricky

alfa aminodusík – modré číslo

sušina – vážkově

invertní cukr – dle Ofnera

Stanovení minerálních a rostlinných nečistot

Vzorek se zváží s přesností na 0,05 kg

Opereme v bubnové pračce

Ručně dočistíme

Čisté bulvy a použitelné odřezky přemístíme na čistou stranu dopravníku

Necháme okapat a zvážíme

,

kde a je hmotnost vzorku před praním v kg

b je hmotnost vzorku po praní v kg

0,99 – korekce na ulpělou vodu

Stanovení neseříznutých a nesprávně seříznutých bulev

Z třídícího pásu linky se při úpravě sřezu odeberou skrojky a zváží.

kde y – hmotnost skrojků v kg

z – hmotnost vzorku o dočištění a úpravě

Alterovaná cukrovka

Zapařená při zvýšené teplotě nebo namrzlá při teplotě menší jak -9°C

Jsou narušeny normální fyziologické procesy v bulvě

Dochází k namnožení mikroflory a kažení bulev

Dochází k chemickým změnám ve složení, inverze sacharózy, nárůst red. cukrů

Stanovení narušené dřeně cukrovky

Zjišťuje se smyslově na podélném řezu bulvou

Ručně se odstraní narušená část, zváží

, kde y je hmotnost narušené dřeně, z je původní hmotnost vzorku

Příprava vzorku pro laboratorní rozbor

Dobře umytá řepa se nařeže na řepné pile nebo na Staňkově řezačce na jemnou kaši

Možno uchovat bez zmrazení max. 30 minut

Stanovení refraktometrické sušiny šťávy

Je to sacharizace, označení S, značí hmotnostní % sušiny

Starší jednotky Brixe – Bx nebo Ballinga – Bg

Vylisujeme trochu řepné šťávy přes filtrační papír

Nakapeme mezi hranoly refraktometru

Odečteme refrakci (sacharizaci)

Stanovení cukru horkou digescí

Digesce – vyluhování cukru vodou

Jedná se o hmotnostní % sacharózy

52 g kaše + 356,4ml roztoku octanu olovnatého (naruší stěny buněk a denaturuje bílkoviny, je prudce jedovatý!!!) v digesční kádince

Lázeň o teplotě 85°C

Následuje filtrace

Měří se polarimetricky, údaj je násoben 2x

, kde Dg je digesce, a P je údaj polarimetru

Stanovení cukru studenou digescí

52 g kaše + 356,4ml roztoku octanu olovnatého (naruší stěny buněk a denaturuje bílkoviny, je prudce jedovatý!!!) v digesční kádince

Směs se rozmixuje

Následuje filtrace

Měří se polarimetricky, údaj je násoben 2x

, kde Dg je digesce, a P je údaj polarimetru

Stanovení rozpustného popela

Popel přechází do šťávy

Působí melasotvorně, brání krystalizaci sacharózy

Měřeno nepřímo pomocí konduktometru – vodivost řepné šťávy

52 g kaše + 356,4ml roztoku destilované vody (naruší stěny buněk a denaturuje bílkoviny, je prudce jedovatý!!!) v digesční kádince

Témata, do kterých materiál patří