Témata z chovu zvířat k ústním závěrečným zkouškám
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Charakterizujte odchov telat
Základem každého zdravého stáda skotu je odchov telat. Odchovu telat by měla být věnována náležitá pozornost, neboť mnoho problémů a neduhů ve stádu jako celku má svůj původ právě u telat. Tele je nejdůležitějším zvířetem na farmě. Správná volba technologie odchovu může mít klíčový význam na ekonomiku celého chovu. Každý chovatel dojeného skotu stojí před rozhodnutím mezi individuálním nebo skupinovým odchovem telat. Obě tyto varianty mají své výhody i nevýhody a volba většinou vychází z konkrétních podmínek na farmě.
Charakterizujte ekologický chov zvířat
V ekologickém zemědělství platí pro vazný chov dobytka nové lhůty. V budovách, které byly postaveny před 24. 8. 2000, smí být dobytek ve vazném chovu na základě úředního povolení do konce roku 2013. Předpokladem jsou individuální péče o zvíře a zajištění dostatečného výběhu a steliva. Přechodný vazný chov v malých farmách bude povolen i po roce 2013, budou-li splněny závazky – letní pastvina a také výběh dvakrát týdně v zimním období. Pojem „malé farmy“ definují členské státy. Výkrm bez výběhu je pro dobytek povolen jako dosud po dobu 1/5 života zvířete, maximálně však po dobu 3 měsíců. Pro prasata a ovce platí toto ustanovení za předpokladu minimálně dvou ročních kontrol, od 1. 1. 2011 bude takový výkrm zakázán. Zásahy do tělesné integrity zvířete jsou od začátku účinnosti nařízení více omezeny a nesmějí být běžně prováděny..
Charakterizujte pastvu hospodářských zvířat
Pastva je jedním z nejpřirozenějšího způsobu obstarávání potravy u býložravců a přežvýkavců. Z ekonomického pohledu je pastva prvkem, který pozitivně ovlivňuje nejen ekonomiku chovu, ale i zdraví, produkci a reprodukci. Zvířata, která jsou odchovávána na patvine jsou otužilejší, pevné konstituce apod. Zejména je vhodná pro mladé kategorie zvířat - odchov. V procesu organizace pastvy vyvstává pro chovatele řada otázek. Např. kolik zvířat mohu na dané pastvině chovat? jaké způsoby pastvy existují? jak pečovat o pastvinu a pasená zvířata? Na některé z těchto otázek se pokusí odpovědět následující příspěvek. Pro stanovení optrimálního počtu zvířat na ha pastviny musí chovatel znát: výnos píce z ha pastviny. Výnose se vypočítá takto. Chovatel by si měl obstarat rám 1 m x 1 m, který položí min. na 5 místech na pastvině, píci vyžne srpem a tento výnos zváží. Výsledky se poté zprůměrují na m2 a vypočte se hektarový výnos. Pro další výpočty je nutné vědět, kolik obrůstů lze v dané lokalitě dosáhnout. Příklad výpočtu I.: Při plánování chovu ovcí či koz by měl chovatel znát tyto údaje: orientační spotřebu zelené píce zvířetem (např. ovce 6 až 10 kg dle plemene); úrodnost pastviny (výše popsané vysečení - nesekáme až u země, ale necháme cca 2 - 3 cm strniště), využití pastviny zvířaty (přirozené pastviny do 60 %, udržované pastviny obhospodařované 70 až 80 %, založené nové pastviny - směs trav a jetelovin, až 90 %), u jehňat je koverze pícnin vyšší než u ovcí cca o 8 až 15 % výpočet: několikrát v průběhu pastevní sezony je nutné uskutečnit kontrolní vyžínání (zjištění výnosu píce z hektaru pozemku). Zde je potřeba myslet na to, že jiný je výnos v květnu, červnu, červenci a září, kde je již patrný výrazný pokles nejen výnosu, ale také kvality. Nejkvalitnější jsou porosty do začátku květu (v této době taky by mělo být uskutečněno jejich posečení a usušení na seno případně zpracování na jetelotravní nebo travní senáž). výnos zjištěný pokosem a přepočtený - 10 tun na hektar, využití pastviny na 60 %, spotřeba píce na ovci 7 kg za den, délka pastvy - 5 dní pak zatížení se vypočítá: 1) ZP = (10 000 kg píce na ha x 60 %) x 100 = 6 000 2) ZP = 6 000 / (7 kg na ovci a den x 5 dní doby pobytu na pastvě) = 171 ovcí lze pást po dobu 5 dní na této pastvině. Příklad výpočtu II: Rozdělení pastvin: Pastviny s výnosem píce nad 40 tun z hektaru - velmi intenzivní, s výnosem 20 až 40 t/ha středně intenzivní a s výnosem pod 20 t/ha - méně intenzivní. Př. chovatel na 5 místech svého pozemku vysečením pastevního porostu - píce zjistil tyto hodnoty: 1) 0,67 kg, 2) 0,51 kg, 3) 0,61 kg, 4) 0,56 kg, 5) 0,58 kg. Průměrný výnos z 1 m2 tedy dosáhnul - 0,586 kg na m2 - při přepočtu na ha jde o výnos 5860 kg píce. Při 4 obrůstech pastevního porostu do roka jde o výnos z pastviny 23 440 kg = 23,44 t/ha - JDE O PASTVINU STŘEDNĚ INTENZIVNÍ. Pokud má chovatel k dispozici 5 000 m2 = 0,5 ha, pak roční produkce zelené píce na jeho pozemku dosahuje 11,72 t/0,5 ha. Dalším mezikrokem při výpočtu zatížení pastviny je stanovení optimálního zatížení pastviny. Tuto vypočítáme následovně. Chovatel si určí počet zvířat na pastvinu, např. 5 ovcí, které mají průměrnou hmotnost 58 kg. Tedy celková hmotnost stáda = 5 x 58 kg = 290 kg. Tato celková hmotnost se přepočítá na DJ (dobytčí jednotky = 1 DJ = 500 kg ž. hm. bez ohledu na druh zvířete). Tedy 290 kg / 500 kg = 0,58 DJ. 0,58 DJ / 0,5 ha pastviny, kterou má chovatel k dispozici = 1,16 DJ/ha . Tuto hodnotu porovnáme s HODNOTOU PRO STŘEDNĚ INTENZIVNÍ PASTVINU. Výsledkem tohoto výpočtu je, že osazení pastviny je nízké (tento výsledek, ale také můžeme přijmout, pokud na části pastviny paseme a část porostu pokosíme a usušíme seno). V případě korekce - chovatel zvýší počet ovcí na 10, tj. při hmotnosti 58 kg = 580 kg celkové ž.hm. 580 kg / 500 kg/DJ = 1,16 DJ / 0,5 ha = 2,32 DJ/ha. Podle tabulky níže a hodnoty pro středně intenzivní pastvinu je osazení pastviny - přiměřené.