Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Témata z chovu zvířat k ústním závěrečným zkouškám

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (46.86 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  1. Popište porod prasnic

Ke známkám blížícího se porodu patří u prasnic zduření a prokrvení vulvy, výrazné zduření mléčných bradavek, často i odkapávání mléka, hlavně však neklid prasnice. Porod končí, když se prasnice zřetelně uklidní, netlačí, projevuje chuť k žrádlu, k pití a nechává selata klidně sát

Nitroděložní vývoj zárodku a plodu:

Stáří Délka v cm Hmotnost v kg

Poznámka

Konec 1. měsíce

1,4 -2,0

0,004

-

Konec 2. měsíce

8

0,1 -0,2

-

Konec 3. měsíce

12 -15

0,7 – 1,0

Velmi řídké Konec březosti

22 - 25

1,0 -2,0

Osrstění kůže
  1. Popište průběh dojení a ošetřovaní mléka po nadojení

Získávání mléka a základní ošetření po nadojení: Aby nadojené mléko mělo co nejvyšší kvalitu, musíme dodržovat určité zásady už při jeho získávání: Kontrola seřízení dojícího stroje (podtlak 45-50 kPa,60 pulzů/1 min.). Hygiena dojírny a samotného dojícího stroje. Hygiena dojiče a očista mléčné žlázy. Odstranění bakteriologické zátky a prvotní kontrola mléka. Využití doby působení oxytocinu k dojení a dodojení mléka. Preventivní vysoká čistota všech prostor chovu dojnic. Způsoby dojení: Dojení ruční – velmi pracné a namáhavé. V současnosti se používá pouze při základní kontrole mléka při dojení a výjimečně při dojení nemocných či vysílených dojnic. Také při oddojení mléka krav masných plemen při úhynu telete.(na 1 l mléka je potřeba 80-120 stisků). Dojení strojní – konvové – používá se v porodnách a v chovech s malým počtem dojnic. Potrubní – v současnosti se prakticky nepoužívá pro velkou poruchovost a horší čištění. Zaniklo s ukončením vazného způsobu chovu dojnic. Dojírny – předností dojíren je vysoká výkonnost na 1 Dojiče, úspora lidské práce, výrazné omezení; namáhavosti vzhledem ke snížené pracovní; ploše dojiče, vysoká hygiena a evidence

  1. Charakterizujte výkrm vepřového masa

Výkrm prasat v malochovu má velmi bohatou tradici. Ze starých knih (např. Celý rok) se můžeme dočíst, že pro zástavová selata často cestovala celá rodina, případně byla selata nebo běhouni nakupování od pastevců prasat. Před např. Stopadesáti lety totiž byly z dnešního území Maďarska hnány velká stáda až do Polska s tím, že vesničané si kupovali běhouny nebo selata. Někteří za hotové, někteří na dluh. Výkrm prasete byl pro rodinu velkou událostí, často se členové rodiny omezovali i ve vlastní výživě. Kravské, ale i kozí mléko bylo přednostně dáváno prasatům (pokud měl hospodář krávu, pak máslo se prodávalo překupnicím, které jej prodávaly ve městech). Hospodyně se těšila na čas zabíjačky, kdy první, co jí zajímalo, byla výška hřbetního sádla (tuk byl před moha desítkami let cennější než maso - maštění placek, polévky aj.). Výšku sádla si hospodyně měřila tzv. na prsty, a buď byla spokojená, nebo ne. Sádlo byl hlavní živočišný produkt, protože maso rychle podléhalo zkáze (pokud nebylo uzeno, později bylo maso zavařováno).

Témata, do kterých materiál patří