OKRUHY K MATURITNÍMU OPAKOVÁNÍ Z EKONOMIKY
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
Členění výroby
Podle stupně mechanizace 1. ruční výroba – práci vykonává člověk. 2. mechanizovaná výroba – práci vykonává stroj, který řídí člověk. 3. automatizovaná výroba – práci vykonává stroj bez zásahu lidské ruky. Podle spotřeby výsledků výroby 1. naturální – výsledky jsou spotřebovány samotným výrobcem bez směny na trhu. 2. zbožní – produkce výrobků pro směnu na trhu. Většina výrobků je vyráběna pro uspokojování potřeb jiných lidí. Podle počtu vyráběných výrobků jednoho druhu 1. kusová – rozmanitost vyráběných druhů ale v malém počtu kusů. Nejvyšší náklady na výrobu, protože se vyrábí malý počet výrobků. Např. šaty na míru. 2. Sériová – méně druhů ale ve větším počtu. Nižší náklady na výrobu, protože se vyrábí větší počet. Např. výroba ledniček, nábytku. 3. Hromadná – počet vyráběných druhů je malý, ale ve velkém množství. Vhodná pro výrobní linky. Nejnižší výrobní náklady. Např. výroba potravinářského zboží.
Příprava a plán výroby
Příprava výroby Patří zde výzkum a vývoj až po detailní zpracování technologického postupu pro výrobu. Příprava nového výrobku – inovace. Může jít o drobné změny nebo o zcela nový výrobek. Může dojít i k inovaci technologického postupu výroby výrobku. Úkolem přípravy je vymyslet: - konstrukci výrobku a použití materiálu - technologii výroby, pracnost (náročnost na pracovní čas lidí a strojů) Příprava výroby je velmi nákladná a úspěch není zaručen. Některé firmy využívají zakoupit již hotovou licenci nebo know-how. Plán výroby Vytváří se na různě dlouhá období. Firmy řeší jak zajistit výrobu potřebného množství výrobků a využít maximálně výrobní zdroje. Často řeší nedostatečnou nebo nadbytečnou kapacitu strojů. Podnikatelé přitom musí být pružní. Rychlost reakce na změny v poptávce je důležitá pro konkurenční boj.
Průběh a uskutečňování výroby
Průběh výroby Firma zjistí průběžnou dobu výroby jednoho výrobku. Výrobní proces se dělí na výrobní operace. Pro každou operaci dáme normu spotřeby času k jejímu vykonání. Normu spotřeby času stanovuje technolog. Slouží pro účely plánování a pro účely odměňování. Norma spotřeby času se skládá z času práce a z času nutných přestávek.
Inovace – drobná změna nebo zcela nový výrobek. Je to určité zlepšení výrobku nebo výroby. Může dojít i k inovaci technologického postupu výroby výrobku.
Jakost
- je zbraní v konkurenčním boji - ve světě se dnes šíří rozšíření tzv. systému managementu jakosti (TQM – total quality management). Úsilí o jakost se prolíná celým podnikem, můžeme tedy sledovat: - jakost personální práce - jakost zásobovací činnosti - jakost marketingové práce a orientace na zákazníka - v ČR se využívá systém managementu jakosti dle norem ISO. Ten by měl přinést: - zvýšení spokojenosti zákazníků - zvýšení kvality výrobků a služeb - posílení důvěry mezi firmou a zákazníkem Firmy, které splní normu jakosti ISO, dostane certifikát