Personální činnost podniku
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
5. PERSONÁLNÍ ČINNOST PODNIKU
charakteristika personální činnosti
plánování zaměstnanců
získávání a výběr zaměstnanců
pracovněprávní vztahy (vznik, změny a zánik pracovního poměru, dohody konané mimo pracovní poměr)
hodnocení a odměňování zaměstnanců
evidence pracovníků a mezd
péče o zaměstnance
Charakteristika personální činnosti
Cílem personální činnosti je dosažení optimálního počtu a kvality pracovníků v podniku.
Ve velkých podnicích se personální činností zabývá personální útvar (oddělení), v malých sám podnikatel.
Obsah personální činnosti:
plánování zaměstnanců
získávání a výběr zaměstnanců
pracovněprávní vztahy (vznik, změny a zánik pracovního poměru, dohody konané mimo pracovní poměr)
hodnocení a odměňování zaměstnanců
evidence pracovníků a mezd
péče o zaměstnance
Rozlišujeme tyto skupiny zaměstnanců:
Dělníci – vykonávají převážně fyzickou práci za pomoci strojů, nástrojů a zařízení, výsledkem jejich práce je hmotný statek (truhlář, zedník, pekař, cukrář, švadlena), patří sem i opravář
Duševní pracovníci – vykonávají činnost převážně duševní, tvůrčí – pracovníci ve školství, výzkumu, kultuře, techničtí a administrativní pracovníci (konstruktér, účetní, vedoucí pracovníci, učitel, psycholog)
Provozní a obsluhující pracovníci
provozní pracovníci pracují převážně ve službách, v obchodě, stravování, cestování, např. kuchařka, kosmetička, prodavač
obsluhující pracovníci – obsluhují technická zařízení – např. v dopravě strojvůdce, pilot
Plánování zaměstnanců
Podnik plánuje:
potřebu zaměstnanců – tj. počet zaměstnanců s určitou kvalifikací
kvalifikace = odborné znalosti, praktické dovednosti a morální vlastnosti, získávají se vzděláváním, praxí a výchovou
péči o zaměstnance, včetně odměňování
Plánování zaměstnanců:
odhadem – podle zkušeností z minulých let (většinou u THP aj. duševních pracovníků)
podle norem spotřeby práce – především u výrobních dělníků
nejčastěji používáme normy výkonové –
výkonová norma času – např. 5 min. na zasazení stromku
výkonová norma množství – např. zasazení 12 stromků za hodinu
Postup výpočtu:
1. stanovíme celkový čas potřebný pro výrobu v určitém období (např. za měsíc)
výrobní úkol x výkonová norma času (1 000 ks x 0,5 hod na 1 kus = 500 hodin)
výrobní úkol / výkonová norma množství (1 000 ks/2 ks za hod = 500 hodin)
2. stanovíme FPD (fond pracovní doby) – kolik času za danou dobu odpracuje 1 zaměstnanec (50 hodin)
3. vypočítáme počet potřebných zaměstnanců
celkový potřebný čas pro výrobu/celkový pracovní čas 1 zaměstnance
(500/50 = 10 zaměstnanců)
Normy pro další zaměstnance:
Norma obsluhy – počet zaměstnanců potřebných pro obsluhu určitého zařízení