Ekologické zemědělství
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
Balené potraviny, vyrobené ze surovin pocházejících z EU a minimálně z 95% z ekologického pěstování anebo chovu, smí být označeny značkou povolenou EU. Pro označení bioproduktů z biopotravina bioproduktů lze použít i ekologickou značku EU za dodržení podmínek Nařízení. Pro označení bio zboží vyrobeného v EU se smí používat také značka zavedená Evropskou unií „Slovní označení konformity ES“. Povinnost není předepsána, stejně jako u ekologické značky EU.
Jako ekologické se za určitých podmínek mohou s odkazem na přechod k ekologickému zemědělství prodávat ty rostlinné produkty, které byly sklizeny dvanáct měsíců po započetí kontrolního procesu. Pro živočišnou produkci tato možnost neexistuje.
U nezpracovaných surovin mohou být tyto na trhu uváděny jako biopotraviny tehdy, byly-li vyrobeny po uplynutí doby přechodného období, kterou stanoví Nařízení. V případě zpracovaných potravin závisí označování na procentuálním podílu zemědělských surovin z ekologické produkce, které byly použity pro jejich výrobu.
Zpracované produkty ze zemědělských surovin, které z více než 95% pocházejí z ekologického pěstování nebo chovu se smí označovat jako biopotraviny. Ty produkty, u nichž se procento pohybuje v rozmezí 70 až 95%, mají povolenou propagaci jako ekologické jen s určitými omezeními. Takový výrobek se nepovažuje za biopotravinu, ale výroba podléhá stejným kontrolním postupům a na všech dokumentech musí být uváděn kód kontrolní organizace. Procentuální podíl surovin z ekologického zemědělství se udává v seznamu složek vedle obchodního názvu spolu s upozorněním „X procent surovin zemědělského původu bylo získáno podle zásad ekologického zemědělství“. V praxi se však tato etiketa vyskytuje jen zřídka, neboť v soutěži kvality na trhu mohou stěží obstát proti produktům s více než 95% označováním.
Od 5. února 2003 obsahuje Nařízení také úpravu výroby a označování krmiv a krmných směsí pro ekologické zemědělství. Rozhodující je procentní podíl sušiny produktu pocházející z ekologicky vyrobené suroviny, který musí být větší než 95%.
Kontrolní systém
Nařízením ( článek 8 a 9) byl v evropském rozsahu zaveden kontrolní postup pro ekologicky hospodařící zemědělské podniky, jakož pro podniky zpracovávající a dovážející ekologické potraviny, pro výrobce krmiv a krmných směsí pro ekologické zemědělství a výrobce rozmnožovacího materiálu. Členské země EU se před nabytím účinnosti Nařízení mohly rozhodnout, zda kontrolu chtějí vykonávat pouze prostřednictvím státních pracovišť ( např. Dánsko) nebo prostřednictvím soukromého nezávislého sytému, na který dohlíží stát. V ČR se na výkonu kontroly podílí státní dozorový orgán, kterým je MZe ČR a soukromé kontrolní pracoviště KEZ, o.p.s., Chrudim a od 1. 1. 2006 také společnost ABCERT, GmbH.