Ekologické zemědělství
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
Výnosy
Ekonomická výkonnost farmy je hodnocena na základě srovnání výše vynaložených nákladů s dosaženými výnosy. Výnosy představují peněžně vyjádřený ekvivalent poskytnutých výkonů, bez ohledu na to, zda došlo k jejich inkasu. Tím se liší od peněžních příjmů. Hlavní výnosovou položkou jsou tržby. Do výnosů se zahrnují i případné dotace poskytované na podporu EZ i další příjmy, např. z pronájmu budov, úroků bankovních vkladů, atd.
Srovnávání výnosů konvenčního a ekologického hospodaření bývá obtížné už jenom z toho důvodu, že oba systémy jsou založeny na jiných zásadách a neusilují o stejné cíle. Problém je také v tom, že rozdíly ve výnosech existují i mezi jednotlivými ekologickými podniky. Determinujícím faktory výnosu jsou zvláště kvalita půdy, klimatické podmínky a osevní postup. Tyto jsou společné pro oba typy hospodaření, ale pro ekologické hospodaření má větší význam druhy plodin užité v osevním postupu, typy plemen v živočišné produkci, počty zvířat na hektar a doba, po kterou se již na farmě ekologicky hospodaří.
Obecně lze říci, že v průměru dochází po přechodu podniku na EZ k poklesu výnosů až o 40%, po získání zkušeností se však stabilizují na úrovni průměrně o 10 – 20% nižší ve srovnání s konvenčními postupy.
U rostlinné produkce lze na základě výzkumů v zahraničí obecně tvrdit, že hektarový výnos je zhruba o 10 – 20% nižší u ekologicky hospodařících farem. Např. úroveň výnosu u obilnin se pohybuje v relativně malém rozpětí 60 – 70% výnosu konvenčního, u brambor je větší variabilita – 40 – 120% konvenčního výnosu. U produkce zeleniny je výnos stejný nebo dokonce vyšší než v konvenčním zemědělství. Důvodem tu však může být vyšší cenová prémie, která zemědělce motivuje k větší péči a práci. V ČR se snížení výnosu pohybuje např. u luk a pastvin mezi 6 – 12% a v případě pícnin okolo 22%.
U chovu hospodářských zvířat lze říci, že vliv přechodu na EZ je nižší než u pěstování rostlin. Přírůstky i produkce mléka je sice o něco nižší než v konvenčním zemědělství, ale to je způsobeno spíše rozdílností krmné dávky a chov odlišných plemen zvířat. Produkce mléka činí zhruba 80 – 105% výsledků konvenčních podniků. Při přepočtu na hektar je pokles výnosů vyšší, až 70 – 80%, ale toho je příčinou menší hustota zvířat na plochu travních porostů. Denní přírůstky jsou dle výzkumů srovnatelné s konvenčním zemědělství, ale opět nižší při přepočtu na hektar. V ČR se pokles dojivosti pohybuje u EZ 70 – 80% konvenční produkce a u přírůstků při výkrmu skotu dochází k poklesu okolo 5% oproti přírůstkům dosahován v konvenčním zemědělství.
Ceny a cenová prémie
Cena je významným faktorem, která ovlivňuje konečnou výši tržeb. Pokud by se měla stanovit jednotná tzv. farmářská cena ( cena zemědělských výrobců), nebylo by to jednoduché, neboť ceny bioprodukce se liší podle zvoleného distribučního kanálu – cena při přímém prodeji z farmy může být až 2krát vyšší než při prodeji velkoodběrateli. Počet distribučních kanálů pro bioprodukty je v EZ navíc vyšší než u konvenční produkce. Ceny podobných bioproduktů se odlišují i mezi jednotlivými ekofarmami, neboť jsou zde rozdíly v přístupu k distribučním kanálům. V potaz je nutné vzít např. i možný vzrůst nákladů, který při přímém prodeji z farmy souvisí se zpracováním, balením, vyššími požadavky na práci, atd. Důležitost distribučního kanálu na konečnou výši tržeb je měřena jednak realizovanou cenou za produkt a množstvím, které je prostřednictvím daného kanálu prodáno. V podmínkách ČR se prostřednictvím přímého prodeje prodává většinou ovoce, zelenina a brambory, mléko a mléčné výrobky, vepřové maso, atd. Činnost velkoodběratelů se využívá spíše u obilnin.