Ekologické zemědělství
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
V případě změn vzniklých po podání žádosti, tzn. např. při zvýšení nebo snížení výměry pozemků na ekofarmě, nebo v případě zařazení nového druhu zvířat do ekologického zemědělství nebo vyřazení stávajícího druhu, je ekologický zemědělec povinen tuto skutečnost písemně oznámit. Vzhledem k tomu, že prováděcí vyhláškou53 není stanoven formulář pro oznamování změn, hlásí se změny na formulářích, které si lze vyžádat přímo u kontrolní organizace. V případě zvýšení výměry začíná přechodné období na nových pozemcích dnem doručení oznámení.
Přechod podniku na ekologické hospodaření
Příčiny, které stimulují osoby ekologicky hospodařit, zvláště pak zemědělce, kteří již produkují svou výrobu v rámci konvenčního způsobu hospodaření, jsou různé. V počátečních fázích rozvoje EZ podpořil jeho další vývoj životní styl. Dnešní faktory jsou spíše materiální, např. rostoucí poptávka po biopotravinách u spotřebitelů. Pro přechod na ekologické zemědělství ( konverzi) jsou důležité personální předpoklady. Zemědělec i jeho spolupracovníci ( většinou rodinní příslušníci) by se měli ztotožnit s cíli ekologického zemědělství, výhodou je i vysoká odborná kvalifikace, zkušenosti, inovace, schopnost přijímat rizika a další dovednosti. Přírodní a hospodářské podmínky je třeba taktéž zohlednit.
O zaměření podniku spolurozhoduje jeho geografická poloha, rozloha, umístění ploch, možnosti pro chov hospodářských zvířat, atd. Pozornost je třeba věnovat i umístění podniku vzhledem k reálným možnostem a šancím při prodeji produktů zpracovatelům, obchodníkům nebo pro přímý prodej. Významnou roli hraje i cizí kapitál, likvidita či existence finanční pomoci, ať už národní nebo ze zdrojů EU.
Z výše uvedených důvodů je žádoucí přechod na ekologické zemědělství detailně naplánovat, a to již před samotnou registrací pro ekologické zemědělství. Plánování přechodu musí být prováděno tak, aby jednotlivé rozpracovány předem a minimalizovala se rizika spojená se změnou zemědělského sytému, včetně ekonomických.
Podle Přílohy I Nařízení je doba konverze alespoň dva roky před vysetím nebo v případě travních porostů nejméně dva roky před jejich využitím jako krmiva z ekologického zemědělství. U jiných kultur je délka přechodného období tři roky před první sklizní produktů. U živočišné produkce se upřesňuje přechodné období v návaznosti na produkci rostlinnou. Pokud se živočišné produkty mají prodat jako bioprodukty, zvířata nakupovaná z konvenčních zdrojů musí být chována v souladu s pravidly Nařízení po dobu 12 měsíců u skotu určeného pro produkci masa, 6 měsíců pro zvířata chovaná na mléko, 6 měsíců pro přežvýkavce a prasata, 6 týdnů pro drůbež určenou k produkci vajec a 10 týdnů pro drůbež na maso.