Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Otázka č. 4

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (112 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

Hlavní zásady pro zavádění příkrmů u kojenců:

- příkrm se podává lžičkou, v drogerii nebo lékárně lze koupit speciálně tvarovanou umělohmotnou lžičku vhodnou pro kojence

- zavádí se vždy jen jedna potravina a podle reakce kojence se další druh přidává nejdříve za 3 až 4 dny

- začíná se malou porcí, postupně se množství příkrmu zvyšuje

- příkrm by se měl zpočátku podávat po kojení nebo mléčné dávce

- pokud dítě odmítá nemléčnou stravu, nemělo by se k jídlu nutit a za 1 až 2 týdny lze příkrm zopakovat

- v případě, že některá potravina způsobila nežádoucí alergickou reakci, měla by se na týden vyloučit - za čas se může znovu vyzkoušet, pokud dítě opět zareaguje, doporučuje se potravinu z jídelníčku alespoň po dobu 6 měsíců vyloučit

- u dětí s vysokým rizikem atopie se doporučuje nezařazovat do jídelníčku mléko, vejce, ryby a ořechy minimálně do 12. měsíce

Doporučené potraviny pro děti do 1 roku: V jídelníčku ročního dítěte by neměla chybět mrkev, petržel, cuketa, dýně, květák, brokolice, růžičková kapusta, zelený hrášek, špenát, jablka, banány, hrušky, meruňky, broskve, kuřecí , krůtí maso a králičí maso. Dále jsou to různé obilniny, u kterých je zapotřebí si dávat pozor na lepek (pšenice, žito, oves) a ty podávat miminku raději až po ukončeném 7. měsíci věku. Bezlepkové potraviny jsou rýže, kukuřice, jáhly a pohanka.

Nedoporučované potraviny pro děti do 1 roku: Mezi nedoporučované potraviny pro dítě do 1 roku patří sůl, neupravené kravské mléko, tvaroh, smetana, vaječný bílek, ryby, sója a výrobky z ní (včetně sójového mléka), uzeniny, celer, rajčata, papriky, chřest, cibule, ředkvičky, citrusové plody, exotické ovoce, jahody, sušené luštěniny, čokoláda, kakao, med, ořechy a koření.

  1. Psychologická problematika předoperačních a pooperačních stavů ( bolest, strach, úzkost )

Psychologie bolesti.

BOLEST lze charakterizovat takto :

- je to negativní, subjektivní příznak, senzorický a emociální zážitek, který je spojen se skutečným nebo domnělým poškozením tkáně.

Znaky bolesti :

-bolest je varovným signálem a má ochrannou funkci, upozorňuje, že došlo k poškození organismu nebo že poškození může záhy nastat

-nutí jedince svým nepříjemným emočním doprovodem k jejímu odstranění, tedy i k odstranění příčiny bolesti

-bolest tvoří komplexní (smyslový i emoční) zážitek, jehož kvalita a intenzita jsou dány i jedinečnou a předchozí zkušeností pacienta s bolestí významem, jenž situaci bolesti přikládá, a způsobem, jakým se člověk naučil s bolestí vyrovnávat, tyto okolnosti zdůvodňuje značnou rozmanitostí ve vnímání, prožívání, hodnocení a reagování na bolest

-bolest je tak především subjektivní (osobní, příznaky vnímány pacientem) zkušeností a stavem

Témata, do kterých materiál patří