Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Zkouška VKZ zpracované otázky

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (76.25 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  1. Bílkoviny- funkce

= biopolymery, složené z aminokyselin. Ve všech živočišných a rostlinných tkáních. Tvoří základ, na němž probíhají všechny životní procesy.

-Funkce:

-tvorba vlastní bílkoviny v buňkách

-syntéza enzymů, hormonů, protilátek

-podporná a ochranná funkce- základ kůže, nehtů, hlenu

-transport živin

-udržování dusíkové rovnováhy

-resyntéza buněčné hmoty

- význam při vázání a transportu vody- napětí tkání

  1. Sacharidy- funkce

= látky, vznikající fotosyntézou v zelených rostlinách z oxidu uhličitého a vody.

-Funkce:

-důležitá živina

-dodavatel uhlíku pro biosyntézu

-lehko dostupný zdroj rezervních látek

-stavební součást buněk a tkání

-účast na tvorbě mukopolysacharidů

-chuťové vlastnosti

-účast na tvorbě protilátek

  1. Tuky- funkce

= směsi esterů glycerolu s masnými kyselinami

-Funkce:

-přívod energie

- dodávka atomů uhlíku a biosyntézu

-rezervní látky- zásoby tuku

- zdroj esenciálních mastných kyselin

- účast na termoregulaci

-nejvyšší sytivá hodnota

-ochrana kůže a svalů

  1. Vitaminy- funkce

= organické sloučeniny, které organismus není schopný tvořit vůbec, nebo v dostatečném množství. Nejsou zdrojem energie ani stavebních látek. Patří mezi esenciální složky výživy.

-Vitamíny rozpustné v tucích:

-vitagen F

- vitamín A- v přírodě ve dvou formách:

-Provitamin A (karoten a karotenoidy)- v rostlinách a živočiších

-v živočiších jako hotový vitamín A- retinol

-zdrojem je rybí tuk, játra, žloutek, máslo, mléko.

-Provitaminy A jsou zelí, špenátu, salátu, mrkvi, rajčatech, šípcích, paprice

- Základ vidění

- vitamin D:

-jako vitamin D2- ergokalciferol a vitamin D3- cholekalciferol

-v játrech, tuku a mase ryb, másle, mléku, sýrech, kokosovém másle

-vzniká v kůži účinkem UV záření, cholesterolu a ergosterolu

-má vliv na resorpci vápníku a fosforu z výživy, na metabolismus kostí

-významná role v imunitě

- Vitamin E:

-tokoferol

-antioxidační účinky

-ovlivňuje hospodaření s kyslíkem

-chrání před volnými radikály

- součástí obilných klíčků, obilí, olejů, čerstvé zeleniny

- vitamin K:

-vyskytuje se v přírodě ve formě 2 látek, a to fylochinonu (K1) a farnochinonu (K2)

- v zelených listech, zelenině, luštěninách, rajčatech, játrech, žloutku

-působí na srážení krve a tvorbu protrombinu v játrech

-Vitaminy rozpustné ve vodě a vitageny:

-Vitageny= dostávají se do organismu v gramových množstvích, dodávají do organismu i energii a stavební látky na biosyntézu

-vitaminy B-komplexu

-vitamin B1 (thiamin, aneurin)- v droždí, obilí, klíčcích, semenech, ořeších, luštěninách, sóji

- vitamin B12 (kyanokobalamin)- význam při tvorbě červených krvinek

-folacin

-niacin

-kyselina pantotenová

-vitamin H

-inosit

-cholin

- kyselina L-askorbová (vitamin C):

-skrytý nedostatek se projevuje na konci zimy, trvalý nedostatek mají staří lidé, nemocní cukrovkou a aterosklerózou

Témata, do kterých materiál patří