Zkouška VKZ zpracované otázky
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Bílkoviny- funkce
= biopolymery, složené z aminokyselin. Ve všech živočišných a rostlinných tkáních. Tvoří základ, na němž probíhají všechny životní procesy.
-Funkce:
-tvorba vlastní bílkoviny v buňkách
-syntéza enzymů, hormonů, protilátek
-podporná a ochranná funkce- základ kůže, nehtů, hlenu
-transport živin
-udržování dusíkové rovnováhy
-resyntéza buněčné hmoty
- význam při vázání a transportu vody- napětí tkání
Sacharidy- funkce
= látky, vznikající fotosyntézou v zelených rostlinách z oxidu uhličitého a vody.
-Funkce:
-důležitá živina
-dodavatel uhlíku pro biosyntézu
-lehko dostupný zdroj rezervních látek
-stavební součást buněk a tkání
-účast na tvorbě mukopolysacharidů
-chuťové vlastnosti
-účast na tvorbě protilátek
Tuky- funkce
= směsi esterů glycerolu s masnými kyselinami
-Funkce:
-přívod energie
- dodávka atomů uhlíku a biosyntézu
-rezervní látky- zásoby tuku
- zdroj esenciálních mastných kyselin
- účast na termoregulaci
-nejvyšší sytivá hodnota
-ochrana kůže a svalů
Vitaminy- funkce
= organické sloučeniny, které organismus není schopný tvořit vůbec, nebo v dostatečném množství. Nejsou zdrojem energie ani stavebních látek. Patří mezi esenciální složky výživy.
-Vitamíny rozpustné v tucích:
-vitagen F
- vitamín A- v přírodě ve dvou formách:
-Provitamin A (karoten a karotenoidy)- v rostlinách a živočiších
-v živočiších jako hotový vitamín A- retinol
-zdrojem je rybí tuk, játra, žloutek, máslo, mléko.
-Provitaminy A jsou zelí, špenátu, salátu, mrkvi, rajčatech, šípcích, paprice
- Základ vidění
- vitamin D:
-jako vitamin D2- ergokalciferol a vitamin D3- cholekalciferol
-v játrech, tuku a mase ryb, másle, mléku, sýrech, kokosovém másle
-vzniká v kůži účinkem UV záření, cholesterolu a ergosterolu
-má vliv na resorpci vápníku a fosforu z výživy, na metabolismus kostí
-významná role v imunitě
- Vitamin E:
-tokoferol
-antioxidační účinky
-ovlivňuje hospodaření s kyslíkem
-chrání před volnými radikály
- součástí obilných klíčků, obilí, olejů, čerstvé zeleniny
- vitamin K:
-vyskytuje se v přírodě ve formě 2 látek, a to fylochinonu (K1) a farnochinonu (K2)
- v zelených listech, zelenině, luštěninách, rajčatech, játrech, žloutku
-působí na srážení krve a tvorbu protrombinu v játrech
-Vitaminy rozpustné ve vodě a vitageny:
-Vitageny= dostávají se do organismu v gramových množstvích, dodávají do organismu i energii a stavební látky na biosyntézu
-vitaminy B-komplexu
-vitamin B1 (thiamin, aneurin)- v droždí, obilí, klíčcích, semenech, ořeších, luštěninách, sóji
- vitamin B12 (kyanokobalamin)- význam při tvorbě červených krvinek
-folacin
-niacin
-kyselina pantotenová
-vitamin H
-inosit
-cholin
- kyselina L-askorbová (vitamin C):
-skrytý nedostatek se projevuje na konci zimy, trvalý nedostatek mají staří lidé, nemocní cukrovkou a aterosklerózou