Zkouška VKZ zpracované otázky
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
-mikrobiologické a biologické
-fyzikální chemické, radiologické
-laboratorní vyšetření
-Kritéria hodnocení pitné vody:
-stanovení hodnot příslušných ukazatelů jakosti a jejich porovnáním s hodnotami:
-Mezní hodnoty
-Nejvyšší mezní hodnoty
-indikační hodnot
-Zásobování vodou:
-Místní (individuální)
-Hromadné (centrální)- čerpací stanice, vodojem
-Ochrana vodných zdrojů:
-umístění
-pásma hygienické ochrany třech stupňů
-Úprava a dezinfekce vody: (zdroj povrchová voda)
-Mechanická (sedimentace, filtrace)
-Chemická (aerace, koagulace)
- fyzikálně- chemických
-biologická (dezinfekce- zničení patogenních mikroorganizmů jestli jsou ve vodě)
Půda a zdraví
-Znečištění:
- kontaminanty přirozeného původu (odumřelé části rostlin, živočichů a jejich výmětů)
- kontaminanty antropogenního původu
- střevní nakažlivé nemoci (salmonela, Enterobacteriaceae)
- původci infekce ran a botulizmu (tetanus)
- Mycobacterium tuberculosis
-odpadní látky antropogenního původu:
-zemědělství (umělá hnojiva, pesticidy)
-průmysl (odpadní vody, nesprávné skladování a odstraňování odpadů)
- doprava (olovo)
- samočištění půdy= schopnost rozkládat látky, které se do ní dostanou jako odpady přirozeného, nebo antropogenního původu
-Xenobiotika= látky, které jsou připravené synteticky, nevyskytují se přirozeně v přírodě (např. plasty)
-Prevence:
-místa a zařízení na shromažďování odpadů
- vytváření příznivých poměrů v půdě
-vhodné místa na pohřbívání lidí
- uskladňování nebezpečného odpadu (toxický, radioaktivní)
-Komplex opatření proti kontaminaci půdy- 3 etapy:
-hygienicky vhodné shromažďování na místě jejich vzniku
- vhodný způsob odsunu na místo zneškodnění
- vyhovující zneškodnění
-hospodaření s odpady
- řízené skládky- organizované, divoké skládky- neorganizované
Hygiena výživy- náplň, definice pojmů
-A. fyziologie výživy:
-Prosazování hlavních zásad zdravé výživy v závislosti od
-základních fyziologických charakteristik (věk, pohlaví, gravidita, kojení)
-ŽP (klimatické podmínky, práce)
-potřeby energie
-navrhování správného poměru výživných látek
-sledování hygienické problematiky
- vypracování doporučených výživových dávek pro obyvatele ČR
-B. Hygiena poživatin:
-vypracování limitů zdravotní bezchybnosti
- sledování zdravotní bezchybnosti a biologické hodnoty
- sledování alimentárních nákaz a otrav a vypracování návrhů na jejich prevenci
-kontrola a hodnocení dodržování zásad osobní hygieny
-Poživatiny= potraviny, nápoje, pochutiny a voda
-potraviny= poživatelné části rostlinných a živočišných těl, plody rostlin, produkty zvířat
-Pochutiny= většinou rostlinného původu (káva, čaj, koření)
-Živiny= látky, které se do organismu dostávají výživou a které člověk potřebuje (tuky, cukry, bílkoviny, vitamíny)