Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




7_Zdravotnicka_prevence

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (51.27 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • Diabetes mellitus 2. Typu

    • Vyskytuje se spíše u dospělých, a to hlavně obézních jedinců

    • Propuká pozvolna většinou po 30. roce života, avšak v poslední době se neobvykle často vyskytuje i u obézních dětí s nedostatkem pohybu

    • Vlohy k tomuto onemocnění jsou často přenášeny dědičně z generace na generaci a v současnosti touto poruchou trpí asi 7% populace

  • Rizikové faktory

    • Nadváha

    • Obezita

    • Nedostatek pohybu

    • Nezdravé stravování

    • Stres

    • Genetická dispozice

    Prevence

    • Preventivní opatření pro diabetes 1. typu dosud neexistují

    • Naopak diabetu 2. typu se člověk vyvarovat může a to tím, že odstraní ze svého života všechny rizikové faktory pro toto onemocnění - to znamená dodržování přísných pravidel v každodenním životě

    • Musí se dbát na dostatek pohybových aktivit, zdravý životní styl a vyváženou stravu

    • Mezi zásady zdravé životosprávy patří:

      • pravidelná a přiměřená pohybová aktivita

      • zdravé stravování

      • nekouřit

      • vyhýbat se stresovým situacím

    • Základní pravidla racionální výživy

      • pestrá strava s dostatkem všech základních živin, minerálů a vitaminů

      • pravidelnost v jídle (3-5x denně)

      • dostatečný příjem tekutin (1,5 – 2,0 l denně dle individuálních potřeb)

      • omezit alkohol – muži max. 20 – 30 g denně = 0,5 l piva nebo 2 dl vína nebo 0,5 dl destilátu, ženy poloviční množství

      • omezit solení

      • dostatek ovoce, zeleniny, vlákniny (nejvíce vlákniny se nachází v ovoci, zelenině, luštěninách, celozrnných výrobcích)

      • omezit množství živočišných tuků v potravě, upřednostňovat rostlinné oleje a másla na úkor živočišných tuků (máslo, sádlo), omezit tučné potraviny – tučné sýry, uzeniny, smažená jídla, smetanové omáčky, smažené brambůrky, moučníky, plněné sušenky

      • omezit druhotně zpracovaná masa: uzeniny, paštiky, sekaná, hamburgery

    Obezita a její komplikace

    • Kumulace tukové tkáně

    • Chronické onemocnění spojené s vzestupem váhy nad tzv. váhu normální

    • Abdominální (horší, kumulace tuku v oblasti břicha) X gynoidní typ (hýždě, stehna)

    • Abdominální distribuce tuku je spojena s řadou poruch – hypertenze, inzulínová rezistence, diabetes, dyslipidémie

    • Metody objektivizace – BMI, obvod pas/boky (muži nad 102 cm, ženy nad 88 cm), kaliperace, bioimpedance, CT

    • Celosvětově epidemie - v posledních letech vzestup o 10 – 40 %

    • 1,3 miliardy dospělých ve světě má nadváhu nebo obezitu (WHO), 312 milionů dospělých má obezitu

    • 52 % osob v ČR má nadměrnou hmotnost (35 % nadváhu, 17 % obezitu) – ve věku nad 45 let jen 30 % normální BMI

    Etiologie

    • Dědičnost, genetika (50 %)

    • Hormonální vlivy – snížená funkce štítné žlázy, zvýšená hladina hormonů kůry nadledvin

    • Metabolické vlivy

    • Léky – antidepresiva, neuroleptika, glukokortikoidy, gestageny

    • Psychosociální faktory

    • Psychogenní faktory a jídelní zvyklosti

    • Návyky a zvyklosti

    Patogeneze

    • Nepoměr mezi příjmem a výdejem – nadměrný příjem X nedostatečný výdej

    • Složení stravy – nadměrné množství tuků

    Témata, do kterých materiál patří