Zaklady ekologie
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
-
Mezi trofickými úrovněmi vyjadřujeme:
o
konzumační účinnost (CE) - kolik % čisté celkové produkce na dané úrovni (Pn-1)
je sežráno (In) následující trofickou hladinou, tj. CE = In / Pn-1 * 100%
průměrně 5% (lesy), 25% nelesní společenstva, až 50% vodní spol. s
fytoplanktonem – dáno hlavně nízkými hustotami herbivorů (viz predace)
účinnost karnivorů – vyšší u predátorů obratlovců (50-100%), menší u
bezobratlých predátorů (cca. 25%)
o
asimilační účinnost (AE) - kolik je z pozřené potravy (In) asimilováno tj., kolik z
pozřené potravy se skutečně vstřebá střevní stěnou a použije na metabolismus
organismu (zbytek – vyloučen s výkaly) AE= An / In*100%
nižší u herbivorů, detritovorů (20-50%) – viz celulóza, lignin
u masožravců až 80% - jednodušší trávení látek tvořící živočišné tělo
o
produkční účinnost (PE) - jak je využita energie přijaté a asimilované potravy na
čistou produkci PE= Pn / An * 100%
zbytek společenstvo ztrácí ve formě tepla
bezobratlí – obecně vysoká účinnost (30-40%), ektotermní obratlovci
nižší(10%), endotermové nejnižší (1-2%), korelováno s tělesnou velikostí-
úplně nejmenší PE rejsci.
mikroorganismy – velká účinnost – navíc přes ně prochází nejvíce energie.
-
Za většinu sekundární produkce je ve všech společenstvech světa zodpovědný rozkladný
systém, tedy detritický potravní řetězec – největší sekundární produktivita připadá na
společenstva mikroorganismů – bakterií, hub, aktinomycet.
-
Stejně tak se z této části společenstva uvolňuje nejvíce energie ve formě odpadního tepla při
respiraci.