Biologie člověka
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Nutrigenomika → chemické látky obsažené v běžné potravě ovlivňují rovnováhu mezi zdravím a nemocí po interakci s genomem jedince
Látky obsažené v potravě působí přímo či nepřímo na lidský genom a mění tak jeho strukturu či genovou expresi
Za určitých okolností mohou být stravovací návyky u některých jedinců významným rizikovým faktorem vzniku řady chorob
Některé z cílových genů pro látky obsažené v potravě ovlivňují nástup, incidenci, průběhu a závažnosti některých chronických chorob
Stravovací návyky mohou ovlivnit rovnováhu mezi stavem zdraví a nemoci → závislost na konkrétní genetické výbavě jednotlivce
Individualizovaná výživa může být užita k prevenci, zmírnění nebo léčení chronických nemocí
Nutrigenetická interakce:
Statická interakce
V evropské populaci dospělých → perzistence laktasy → bodová mutacev promotoru genu kódujícího laktasu → přibližně před 9000 lety v severoevropské populaci → způsobila přetrvávající expresi genu a zabránila tak přirozenému vyhasínání funkce laktasy v dospělosti → perzistující tolerance laktosy v dospělém věku
U mláďat savců (i člověka) funkční laktasa → štěpení laktosy přítomné v mléce na monosacharidy – glukosu a galaktosu
Exprese laktasy v enterocytech tenkého střeva podléhá kontrole v průběhu vývoje (a) je utlumená v průběhu fetálního období, (b) zvyšuje se okolo porodu a (c) klesá po odstavu
Většina dospělých přirozeně laktosu netoleruje - na konzumaci většího množství mléka (které obsahuje 4-8 % laktosy) reaguje bolestmi břicha, případně průjmem →neštěpená laktosa způsobí osmotický transport vody do lumen tenkého střeva a je fermentována bakteriemi střevní mikroflóry
Kulturní adaptací na intoleranci laktosy představují kysané mléčné výrobky s nižším obsahem laktosy a někdy i přítomnosti bakterií secernujících laktoasu (Lactobacillus acidophilus)
Dynamická interakce
Může docházet k rozdílné odpovědi na změnu dietního režimu dle genetické výbavy jedince
Při sledování mužské kohorty v období 1988-1996 došlo k výrazné změně složení stravy → ale pouze u nositelů alely CC-204 genu CYP-7A1, který kóduje cholesterol-7alfa-hydroxylasu došlo k redukci hladin cholesterolu, nositelé alely AA-204 na změnu diety nereagovali
Řízení dějů v buňce a signalizace
Enzymatická aktivita – množství enzymů zajišťuje koordinaci pochodů v organismu
Regulace celkového množství enzymů:
Ovlivnění transkripce
Posttranskripční úpravy mRNA
Regulace translace
Cílený transport enzymů, proteolýza
Fosforylace, acetylace, methylace…
Signalizace:
Zajišťuje koordinaci pochodů v organismu
Buňky geneticky naprogramovány tak, že mohou na signální látky reagovat selektivně podle vývojového stádia organismu a typu buněk
Přenos signálu od signální molekuly do jádra je zprostředkován mnohastupňovým signalizačním systémem