Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Biologie člověka

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (2.08 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • Nutrigenomika → chemické látky obsažené v běžné potravě ovlivňují rovnováhu mezi zdravím a nemocí po interakci s genomem jedince

  • Látky obsažené v potravě působí přímo či nepřímo na lidský genom a mění tak jeho strukturu či genovou expresi

  • Za určitých okolností mohou být stravovací návyky u některých jedinců významným rizikovým faktorem vzniku řady chorob

  • Některé z cílových genů pro látky obsažené v potravě ovlivňují nástup, incidenci, průběhu a závažnosti některých chronických chorob

  • Stravovací návyky mohou ovlivnit rovnováhu mezi stavem zdraví a nemoci → závislost na konkrétní genetické výbavě jednotlivce

  • Individualizovaná výživa může být užita k prevenci, zmírnění nebo léčení chronických nemocí

  • Nutrigenetická interakce:

    • Statická interakce

      • V evropské populaci dospělých → perzistence laktasy → bodová mutacev promotoru genu kódujícího laktasu → přibližně před 9000 lety v severoevropské populaci → způsobila přetrvávající expresi genu a zabránila tak přirozenému vyhasínání funkce laktasy v dospělosti → perzistující tolerance laktosy v dospělém věku

      • U mláďat savců (i člověka) funkční laktasa → štěpení laktosy přítomné v mléce na monosacharidy – glukosu a galaktosu

      • Exprese laktasy v enterocytech tenkého střeva podléhá kontrole v průběhu vývoje (a) je utlumená v průběhu fetálního období, (b) zvyšuje se okolo porodu a (c) klesá po odstavu

      • Většina dospělých přirozeně laktosu netoleruje - na konzumaci většího množství mléka (které obsahuje 4-8 % laktosy) reaguje bolestmi břicha, případně průjmem →neštěpená laktosa způsobí osmotický transport vody do lumen tenkého střeva a je fermentována bakteriemi střevní mikroflóry

      • Kulturní adaptací na intoleranci laktosy představují kysané mléčné výrobky s nižším obsahem laktosy a někdy i přítomnosti bakterií secernujících laktoasu (Lactobacillus acidophilus)

    • Dynamická interakce

      • Může docházet k rozdílné odpovědi na změnu dietního režimu dle genetické výbavy jedince

      • Při sledování mužské kohorty v období 1988-1996 došlo k výrazné změně složení stravy → ale pouze u nositelů alely CC-204 genu CYP-7A1, který kóduje cholesterol-7alfa-hydroxylasu došlo k redukci hladin cholesterolu, nositelé alely AA-204 na změnu diety nereagovali

  • Řízení dějů v buňce a signalizace

    • Enzymatická aktivita – množství enzymů zajišťuje koordinaci pochodů v organismu

    • Regulace celkového množství enzymů:

      1. Ovlivnění transkripce

      2. Posttranskripční úpravy mRNA

      3. Regulace translace

      4. Cílený transport enzymů, proteolýza

      5. Fosforylace, acetylace, methylace…

    • Signalizace:

      • Zajišťuje koordinaci pochodů v organismu

      • Buňky geneticky naprogramovány tak, že mohou na signální látky reagovat selektivně podle vývojového stádia organismu a typu buněk

      • Přenos signálu od signální molekuly do jádra je zprostředkován mnohastupňovým signalizačním systémem

    Témata, do kterých materiál patří