Ekologické zemědělství
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
Zásady chovu zvířat
Zvířata se v rámci ekologického zemědělství nacházejí v zavřeném koloběhu. Krmivo dostávají převážně z vlastního ekologického podniku. Při jejich chovu jsou respektovány jejich přirozené potřeby. Díky tomu mají dobré zdraví a jejich produkty jsou vysoké kvality. Ekologická farma chová jen tolik zvířat, kolik je schopna uživit vlastní produkcí krmiv. Genové manipulace, používání hormonů a přenosy embryí nepřicházejí v úvahu.
Způsob ustájení musí odpovídat fyziologickým a etologickým potřebám zvířat.
Všechna opatření, technologie a technika chovu zvířat musí odpovídat požadavku udržení dobrého zdraví a dlouhověkosti chovaných zvířat.
Je nutno zajistit pohodu hospodářských zvířat – pohyb, čerstvý vzduch, ochrana proti slunci a extrémnímu počasí, dostatek prostoru, podestýlka, průmyslové chovy s řízenými režimy nejsou povoleny.
Kupírování, zkracování zubů a zobáků a jakékoliv jiné tělesné poškozování a mrzačení není dovoleno. Další zákroky jako označování, odrohování a kastrace jsou povoleny jen u některých druhů a kategorií zvířat, v přesně vymezených případech.
Podstatná část sušiny krmné dávky musí být kryta krmivy pocházejícími z ekologického zemědělství, podíl krmiv z konvenčního zemědělství nesmí překročit 10 % celoroční krmné dávky v sušině.
Krmné přípravky typu stimulátorů, zchutňovačů krmiv syntetického původu, syntetické konzervační a ochranné přípravky, zkrmování močoviny a preventivní aplikace léčiv nejsou povoleny.
Lze používat zchutňující, vitaminové a minerální přísady přírodního původu.
Rutinní profylaktické používání syntetických léčiv a hormonálních látek není dovoleno.
Zásady skladování a zpracování bioproduktů
Bioprodukty musí být skladovány a zpracovávány tak, aby byla co nejvíce uchována jejich kvalita, musí být dopředu vyloučena možnost jejich znečištění či kontaminace nežádoucími látkami.
Při souběžném skladování produktů konvenčního a ekologického zemědělství musí být tyto od sebe odděleny fyzickou přepážkou znemožňující jejich smíšení či záměnu a musí být řádně označeny.
V celém průběhu skladování, manipulace a zpracování musí být bioprodukt přesně identifikovatelný.
Označení producenta (zpracovatele), musí být na bioproduktu jasně uvedeno ve všech stupních skladování, zpracování a distribuce až ke konzumentovi.
Zásady kontroly, certifikace, označování
Ekologické zemědělství a výroba biopotravin jsou kontrolovány zvláštní nezávislou kontrolou, po certifikaci jsou pak biopotraviny označeny a tím odlišeny od ostatních potravin.
Cílem kontroly a certifikace je zjistit, zda zemědělský podnik řádně dodržuje směrnice pro ekologické zemědělství
a zaručit tak konzumentům pravost bioproduktu,
umožnit producentovi používat ochrannou známku u uznaných bioproduktu a chránit jej před nekalou konkurencí.
Kontrolu provádí nezávislá kontrolní organizace přímo v provozu. Pořizuje se o ní zápis.
Na základě zprávy z kontroly proběhne certifikační řízení, v němž může být přihlášený zemědělský podnik uznán jako ekologický s právem používat ochranné známky na svou bioprodukci.