Ekologické zemědělství
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
Zemědělství pro společnost dnes již neznamená jen produkci potravin, ale můžeme v něm nalézt i další nezastupitelné funkce, které zastává - zvláště pak z pohledu ekologického zemědělství. Ekologické zemědělství charakterizuje ekonomická výhodnost z dlouhodobého hlediska, neboť i přes zjevnou dosavadní lepší cenovou dostupnost konvenčních produktů oproti bioproduktům lze očekávat, že se do nákladů nakonec promítnou veškerá negativa intenzivního konvenčního zemědělství a stávající vyšší ceny biopotravin, kde už nyní jsou veškeré náklady na výrobu započítány.
Ekologické zemědělství je vhodné pro obhospodařování zvláště chráněných území vymezených v zákoně. č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny (CHKO, CHOPAV, PHO, atd.). Výhodou v tomto směru je i to, že se vyplácejí dotace na údržbu krajiny a agroenvironmentální programy. Svůj význam má ekologické zemědělství i v oblastech využívaných pro intenzivní zemědělství z důvodu ochrany čistoty podzemní vody a možnostem zlepšení čistoty povrchových vod.
Jak už bylo zmíněno výše, ekologické zemědělství staví na co největší uzavřenosti koloběhů v rámci ekologického podniku. K jejímu dosažení slouží snaha o omezení vstupů z vnější a minimalizaci spotřeby neobnovitelných zdrojů surovin a energie. Snížení nadprodukce je další významnou funkcí, neboť nadprodukce potravin vzniklá v důsledku intenzivního hospodaření přináší řadu problémů, ať už se skladováním, subvencováním exportu, atd. U nás zatím nedoceněnou funkcí je to, že ekologické zemědělství přispívá ke zlepšení kvality potravin a zdravotního stavu populace. V tomto směru je nanejvýš potřebná další propagace. I když by se z jedné strany (ze strany konzumenta) dalo na ceny biopotravin pohlížet jako na nevýhodu, z hlediska ekologického podniku mu tato vyšší cena umožňuje rozsáhlejší specializaci a zachování drobných prodejen. Výhoda spočívá v produkci místních či regionálních specialit. Charakter ekologického zemědělství s sebou nese nutnost zapojení více pracovníků při hospodaření, zpracování, produkci a výsledném prodeji. Proto nejčastěji funguje ve formě rodinných farem a na okrajových výrobních oblastech. Tím pomáhá udržet osídlení a podpořit obnovu venkova.
Alternativní směry v zemědělství
Pojem ekologické (alternativní) zemědělství je společným názvem pro mnoho směrů a metod. Všechny však představují i přes svou různost společný směr hospodaření na půdě i chovu domácích zvířat jako alternativu ke konvenční, tradiční i současné zemědělské výrobě. Společným základem je také to, že se v nich nepoužívají průmyslová hnojiva a syntetické pesticidy a snaží se využívat zvláště lokální a obnovitelné přírodní zdroje. Pojem alternativní zemědělství tedy zahrnuje např. biologické zemědělství Claude Auberta, biologicko-dynamické hospodaření, ekologické zemědělství, makrobiotické zemědělství, ekologicko-ekonomické zemědělství, organické zemědělství, organicko-biologické zemědělství, přírodě blízké pěstování plodin v systému ANOG, regenerativní zemědělství, setrvalé zemědělství systém organického zemědělství Howard-Balfour, systém organického zemědělství Lemaire-Boucher, veganické zemědělství, zemědělství Mazdaznan a další.