Základy managementu - Výpis přednášek 2011
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Vytváření organizačních jednotek
počet typů specializovaných prací roste
jeden manažer není schopen efektivně koordinovat všechny práce
potřeba seskupit únosné počty prací do skupin a přiřadit jim manažery
dva základní přístupy při budování organizačních struktur:
klasické organizační projektování:
staví na vysoké složitosti, vysoké formalizaci, vysoké centralizaci
důraz je kladen na precizní dělbu práce, funkcionální seskupování organizačních jednotek, jednu linii vedení, vzájemnou provázanost pravomoci a odpovědnosti
vznikají organizace s velkým počtem organizačních jednotek a funkcionální organizační strukturou
neoklasické organizační projektování:
zdůrazňuje malou složitost, nízkou formalizaci, malou centralizaci
v organizační struktuře jsou práce málo specializované, organizační jednotky zabezpečují vetší množství heterogenních úkolů, rozpětí řízení je široké, pravomoci jsou decentralizované
typy organizačních struktur:
funkcionální struktura:
často se uplatňuje v menších organizacích, které vyrábějí nebo poskytují úzký sortiment výrobků nebo služeb
základním aspektem je sdružování pracovníků se stejnými úkoly a činnostmi
v jednotkách jsou spojeni např. ekonomové, prodejci, …
Výhoda – pracovníci specializovaných oddělení získávají hluboké znalosti v dané oblasti díky kooperaci s odborníky stejného zaměření
Nevýhody – tato specializace znemožňuje širší rozhled jak ve svém oboru, tak i v rámci organizace; rozhodování a plánování musí probíhat na nejvyšších úrovních vedení organizace, což limituje vhodnost funkcionální struktury spíše pro menší a střední podniky
divizionální struktura:
v určitém okamžiku růstu organizace přestává být funkcionální struktura dostatečně pružná
problémy rychlého přizpůsobení se umožňuje řešit divizionální strukt.
organizace je rozdělena na jednotlivé složky, ne podle specializace pracovníků, ale například podle tržních segmentů
dochází k rozčlenění organizace nejčastěji podle jednotlivých vyráběných produktů, procesů či podle regionů, ve kterých působí
značná část rozhodování může být přenesena z nejvyšších úrovní managementu na konkrétní divize
někdy vzniká kombinace – přenesena jsou jen ta rozhodnutí, která je užitečné přenést, ostatní zůstávají centralizována
při přechodu na divizionální strukturu dochází ke změně zaměření pracovníků
hluboká specializace možná ve funkcionální struktuře není při přechodu na divizionální udržitelná
je důležitý široký rozsah znalostí a schopnost kooperovat s odborníky z dalších oblastí, tyto požadavky jsou samozřejmě závislé na rozsahu jednotlivých divizí
maticová struktura (pružná organizační struktura)
přiřazení pracovníků podle činnosti do konkrétních oddělení, podobně jako ve funkcionální struktuře, ale vedení pracovníků je organizováno podle problémů a úkolů, které organizace řeší, tedy podobně jako ve struktuře divizionální