Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




OBP1_-_přednášky

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (1.75 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Přednášky
  • na základě analýzy se zpracovává hodnocení pracovních funkcí:

    1. hodnotí pracovní místa včetně nároků na podmínky práce a pracovní režim

    2. pro firmy implementující normy ISO je to nutná činnost

    3. popis se provádí na základě firemní metodiky, která je pro všechny pozice stejná

- Popis pracovního místa:

- ergonomie

- přijímání pracovníků, analýzy kompetentnosti, rozmisťování dle potřeb

- informace o cílech a tvorba cílů

- motivace

- hodnocení míst a výkonu

- stanovení potřeb výchovy a výcviku

- řízení kariér a povyšování

- odměny a jejich kritéria

- hierarchie pracovních míst

- předvídání vývoje profese

- zlepšování organizační struktury a rozdělení úkolů

Získávání zaměstnanců

Proces získávání zaměstnanců

Proces získávání zaměstnanců se skládá z několika na sebe navazujících kroků:

  1. Identifikace potřeby nového pracovníka

  2. Stanovení požadavků na pracovníka, vyplývající z popisu a specifikace pracovního místa

- požadavky klíčové (nezbytné pro výkon dané pozice)

- požadavky důležité (zvyšující kvalitu práce pracovníka)

- požadavky okrajové

  1. Výběr zdrojů pro získávání zaměstnanců

- vnitřní zdroje a vnější zdroje

  1. Výběr metod pro získávání zaměstnanců

- inzerce

- informační vývěsky

- doporučení stávajícího zaměstnance

- spolupráce se vzdělávacího zaměstnance

- spolupráce s profesními organizacemi

  1. Soustředění všech nabídek uchazečů

  2. Předvýběr uchazečů

  3. Sestavení seznamu vhodných uchazečů o dané místo

  4. Kontrola efektivity procesu, zejména výstupu s náklady

Výběr zaměstnanců

  1. cílem je vybrat nejvhodnějšího uchazeče

  2. vhodnost se obecně posuzuje z několika hledisek:

  • zda uchazeč odpovídá požadavkům a nárokům obsazovaného pracovního místa

  • zda uchazeč odpovídá představě vhodného pracovníka z hlediska organizační kultury firmy

  • zda uchazeč svými charakteristikami (osobnostní, profesní) přispěje k fungování pracovního místa.

Důležitost výběru

  • výběr musí být proveden kvalitně

  • budoucí prodejní úspěchy záleží na kvalitě prodejního personálu

  • důvodů, proč je třeba výběr provést bezchybně je mnoho např.:

- efektivita práce zaměstnanců je různá

- flexibilita zaměstnanců je různá

- schopnosti (fyzické i duševní) jsou různé

- pracovitost a obětavost pro práci jsou závislé na vnitřních hodnotách zaměstnance zaměstnanci jsou různě kvalitní, ale všichni jsou velmi nákladní!!

Proces výběru

  1. určení kritérií pro posuzování

  2. určení metod výběrového řízení

  3. určení posuzovatelů kdo co bude posuzovat

  4. určení místa a času pohovorů

  5. provedení výběrového řízení/pohovorů

  6. zpětná vazba

Hodnocení zaměstnanců

  • Faktory ovlivňující výkonnost zaměstnanců:

    • programy obchodníka – tréning a rozvoj, hodnocení výkonnosti, způsoby motivace

    • vlivy zaměstnance – dovednosti, morálka, úsilí

    • důsledky – výkon zaměstnanců

Témata, do kterých materiál patří