Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




OBP1_-_přednášky

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (1.75 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Přednášky
  • trvanlivost,

  • požadavky na manipulaci,

  • klimatické podmínky atd.

  • Skladování zboží

    • prvním krokem po přejímce je zařazení zboží podle příslušnosti k určité technologické skupině a umístění do předmětného sektoru ve skladu nebo na prodejní jednotce

    • velikost skladů odpovídá velikosti zařízení a obrátce zboží

    • zajistit minimální přesun surovin (umístění v blízkosti výrobního prostoru)

    • skladováním se mění kvalitativní vlastnosti potravin (nároky na zachování nutriční hodnoty, obsahu vitaminů, vzhledu, chuti a řady dalších vlastností)

    • závady při skladování:

      • špatná teplota skladování

      • nepřiměřená doba skladování

      • špatná ventilace

      • časová prodleva mezi přejímkou zboží a skladováním

    • skladovací prostory

      • sklady potravin, nápojů, obalů, čistících prostředků, inventáře a pracovních oděvů, vratných obalů, komunálního odpadu, biologického odpadu

    • základní pracovní operace:

      • příjem zboží – sortimentní, kvantitativní, kvalitativní.

      • uložení a skladování zásob

      • výdej zboží ze skladu

      • reklamace zboží

      • inventarizace zásob /skutečný stav zásob, přebytky, přirozené úbytky, manka/

      • hospodaření s obaly / přepravní – vnější a distribuční – výrobní, obaly finanční a evidenční/

    Členění skladů

    1. suché sklady: ( +10°až +15°C) s relativní vlhkostí 10-50%

    2. chladné sklady: (+6°až + 10°C) a relativní vlhkost 70-80%

      • dostatečná kapacita (nápoje, pivo, některé druhy zeleniny)

    3. chlazené sklady: 1 až 8°C a relativní vlhkost 70-80%

      • chladící skříně popř. boxy

      • členění dle druhu potravin

    1. mrazící sklady: vnitřní teplota –1°až –25°C a relativní vlhkost 90-95%

    2. pomocné sklady:

      • obaly, mycí a čistící prostředky

      • komunální odpad,

      • inventáře, drobných a krátkodobých předmětů

      • prádla pro všechny složky provozu

      • nečistého prádla (před odvozem do prádelny)

    3. sklad technických potřeb, údržby…

    Požadavky na skladové prostory

    • prostor příjmu zboží s rampou (pozor na výšku vozidel)

    • manipulačními prostory

    • v příjmové části prostor pro kontrolu přijímaného zboží

    • místnost ke skladování poživatin musí být:

      • čistá, suchá

      • vzdušná, větraná

      • prostá plísní a pachů

      • s vyhovujícím umělým osvětlením

    • vybavenost regály (zboží se nesmí skladovat na zemi)

    • vybavenost zařízeními pro kontrolu teploty, vlhkosti atd.

    • časté oddělování skladovaného materiálu

    • podlaha musí být snadno čistitelná

    • vstupy do místností bezbariérové

    Zásady při skladování

    1. přehledné uložení zboží, jež umožní dobrou orientaci v zásobách, rychlé zpracování objednávek a rychlé uložení zboží z příjmu

    2. respektování fyzických, chemických, biologických vlastností zboží

    3. rychlá a úsporná manipulace se zbožím

    4. vhodný způsob uložení zboží (v regálu, stohováním atd.)

    Příprava zboží na prodej

    • po uložení je nutné provést nezbytné úpravy sortimentu do podoby, v níž bude prezentováno v prodejně

    • nejdůležitějšími operacemi přípravy zboží k prodeji jsou:

      • odstraňování přepravních a obchodních obalů,

      • porcování zboží,

      • vážení zboží,

      • opatřování zboží spotřebitelským obalem,

      • označení zboží potřebnými informacemi,

      • označení zboží cenou.

    Témata, do kterých materiál patří