OBP1_-_přednášky
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
trvanlivost,
požadavky na manipulaci,
klimatické podmínky atd.
Skladování zboží
prvním krokem po přejímce je zařazení zboží podle příslušnosti k určité technologické skupině a umístění do předmětného sektoru ve skladu nebo na prodejní jednotce
velikost skladů odpovídá velikosti zařízení a obrátce zboží
zajistit minimální přesun surovin (umístění v blízkosti výrobního prostoru)
skladováním se mění kvalitativní vlastnosti potravin (nároky na zachování nutriční hodnoty, obsahu vitaminů, vzhledu, chuti a řady dalších vlastností)
závady při skladování:
špatná teplota skladování
nepřiměřená doba skladování
špatná ventilace
časová prodleva mezi přejímkou zboží a skladováním
skladovací prostory
sklady potravin, nápojů, obalů, čistících prostředků, inventáře a pracovních oděvů, vratných obalů, komunálního odpadu, biologického odpadu
základní pracovní operace:
příjem zboží – sortimentní, kvantitativní, kvalitativní.
uložení a skladování zásob
výdej zboží ze skladu
reklamace zboží
inventarizace zásob /skutečný stav zásob, přebytky, přirozené úbytky, manka/
hospodaření s obaly / přepravní – vnější a distribuční – výrobní, obaly finanční a evidenční/
Členění skladů
suché sklady: ( +10°až +15°C) s relativní vlhkostí 10-50%
chladné sklady: (+6°až + 10°C) a relativní vlhkost 70-80%
dostatečná kapacita (nápoje, pivo, některé druhy zeleniny)
chlazené sklady: 1 až 8°C a relativní vlhkost 70-80%
chladící skříně popř. boxy
členění dle druhu potravin
mrazící sklady: vnitřní teplota –1°až –25°C a relativní vlhkost 90-95%
pomocné sklady:
obaly, mycí a čistící prostředky
komunální odpad,
inventáře, drobných a krátkodobých předmětů
prádla pro všechny složky provozu
nečistého prádla (před odvozem do prádelny)
sklad technických potřeb, údržby…
Požadavky na skladové prostory
prostor příjmu zboží s rampou (pozor na výšku vozidel)
manipulačními prostory
v příjmové části prostor pro kontrolu přijímaného zboží
místnost ke skladování poživatin musí být:
čistá, suchá
vzdušná, větraná
prostá plísní a pachů
s vyhovujícím umělým osvětlením
vybavenost regály (zboží se nesmí skladovat na zemi)
vybavenost zařízeními pro kontrolu teploty, vlhkosti atd.
časté oddělování skladovaného materiálu
podlaha musí být snadno čistitelná
vstupy do místností bezbariérové
Zásady při skladování
přehledné uložení zboží, jež umožní dobrou orientaci v zásobách, rychlé zpracování objednávek a rychlé uložení zboží z příjmu
respektování fyzických, chemických, biologických vlastností zboží
rychlá a úsporná manipulace se zbožím
vhodný způsob uložení zboží (v regálu, stohováním atd.)
Příprava zboží na prodej
po uložení je nutné provést nezbytné úpravy sortimentu do podoby, v níž bude prezentováno v prodejně
nejdůležitějšími operacemi přípravy zboží k prodeji jsou:
odstraňování přepravních a obchodních obalů,
porcování zboží,
vážení zboží,
opatřování zboží spotřebitelským obalem,
označení zboží potřebnými informacemi,
označení zboží cenou.