prednasky-2016-2017
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
18. UBYTOVACÍ A STRAVOVACÍ SLUŽBY
UBYTOVACÍ SLUŽBY - CR nositel poptávky
- fyziologické potřeby (nocleh, strava, bezpečí)
- sociální potřeby (komunikace, pocit uznání)
- psychologické potřeby (zábava, seberealizace)
- komplex služeb (ubytování, stravování, komunikace, atmosféra…)
Historie - spojeno s rozvojem CR – římské cesty, směr pohybu do Svaté země
- společenské postavení cestujících – diplomaté, šlechta
- zmínky o ubytovacích službách Marco Polo
- kláštery – Bible Nový zákon, využíváno poutníky, šlechtou, kupci, studenty, chudými, klášter St.
Gallen 820, hospitárium ubytovací objekt (podle důležitosti ubytovaných)
- hospitarium (špitály) – ubytovaní: cizinci, poutníci, nemocní, staří, sirotci; zřizováno při kostelech,
rytířskými řády, řádovými bratrstvy, městy; Alpy – horské hotely Hospiz
-12.-13. st. rozvoj měst a s tím souvisí dělba UZ na špitály/zdarma a hospody pro pocestné/placené
(obchodníci, tovaryšové, celnice Ungelt)
- hostince – 14. st. (průjezdový typ stavby), označení (věnec – čepování piva, vína; kolo – ubytování),
regulováno cechy, různá omezení (hazard, opilectví, prostituce), nízká úroveň služeb (vlastní lžíce,
nůž, kamenina, pokrmy)
Historie ubytovacích zařízení -18. – 19. stol. – Průmyslová revoluce
- roste fond volného času, roste příjem
- rozdělení společnosti (střední vrstva, bohatí – hoteliéři)
- přelom století – hotel v moderním pojetí
- umístění blízko nádraží, architektonicky na vysoké úrovni, vysoká kvalita služeb, vysoké legislativní
nároky na provoz
- 19. – 20. století – zavádění elektrické energie
- ubytování výsadou obchodníků a movitých
- již oddělená kuchyně od jídelny
- důraz na gastronomii
- 1900 první průvodce Michelin
- Počátek 20. století – rozvoj letecké dopravy
- vznik prvních hotelových řetězců (Pan American World Airlines, InterContinental Hotels
Coproration – franchising
- 1919 1. mezinárodní hotelový řetězec Hilton Hotels Corp.
- 1952 Holiday Inn
- 2. polovina 20. století
- růst volného času a peněžních prostředků -> rozvoj cestovního ruchu
- využívání nových technologií, internetu
- změny v distribučních sítích
- vznik hotelových asociacích VB (1907), USA (1910), 1947 Paříž – International Hotel Association
IH&RA
- velká recese se začátkem 1. sv. války
- po válce velké dopady s pasovými a vízovými kontrolami
- po 2. sv. válce nový fenomén – klubový cestovní ruch
- 1951 Mallorca Gerard Blitz – 1. klubová vesnice
- rozvoj animačních služeb