Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




prednasky-2016-2017

PDF
Stáhnout kompletní materiál zdarma (2.86 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.

18.  UBYTOVACÍ A STRAVOVACÍ SLUŽBY 
UBYTOVACÍ SLUŽBY - CR nositel poptávky 
- fyziologické potřeby (nocleh, strava, bezpečí) 
- sociální potřeby (komunikace, pocit uznání) 
- psychologické potřeby (zábava, seberealizace) 
- komplex služeb (ubytování, stravování, komunikace, atmosféra…) 

Historie - spojeno s rozvojem CR – římské cesty, směr pohybu do Svaté země 
- společenské postavení cestujících – diplomaté, šlechta 
- zmínky o ubytovacích službách Marco Polo 
-  kláštery  –  Bible  Nový  zákon,  využíváno  poutníky,  šlechtou,  kupci,  studenty,  chudými,  klášter  St. 
Gallen 820, hospitárium ubytovací objekt (podle důležitosti ubytovaných) 
hospitarium (špitály) – ubytovaní: cizinci, poutníci, nemocní, staří, sirotci; zřizováno při kostelech, 
rytířskými řády, řádovými bratrstvy, městy; Alpy – horské hotely Hospiz 
-12.-13. st. rozvoj měst a s tím souvisí dělba UZ na špitály/zdarma a hospody pro pocestné/placené 
(obchodníci, tovaryšové, celnice Ungelt) 
- hostince – 14. st. (průjezdový typ stavby), označení (věnec – čepování piva, vína; kolo – ubytování), 
regulováno  cechy,  různá  omezení  (hazard,  opilectví,  prostituce),  nízká  úroveň  služeb  (vlastní  lžíce, 
nůž, kamenina, pokrmy) 

Historie ubytovacích zařízení -18. – 19. stol. – Průmyslová revoluce 
- roste fond volného času, roste příjem 
- rozdělení společnosti (střední vrstva, bohatí – hoteliéři) 
- přelom století – hotel v moderním pojetí 
- umístění blízko nádraží, architektonicky na vysoké úrovni, vysoká kvalita služeb, vysoké legislativní 
nároky na provoz 
- 19. – 20. století – zavádění elektrické energie 
- ubytování výsadou obchodníků a movitých 
- již oddělená kuchyně od jídelny 
- důraz na gastronomii 
- 1900 první průvodce Michelin 
- Počátek 20. století – rozvoj letecké dopravy 
-  vznik  prvních  hotelových  řetězců  (Pan  American  World  Airlines,  InterContinental  Hotels 
Coproration – franchising 
- 1919 1. mezinárodní hotelový řetězec Hilton Hotels Corp. 
- 1952 Holiday Inn 
- 2. polovina 20. století 
- růst volného času a peněžních prostředků -> rozvoj cestovního ruchu 
- využívání nových technologií, internetu 
- změny v distribučních sítích 
- vznik hotelových asociacích VB (1907), USA (1910), 1947 Paříž – International Hotel Association 
 IH&RA 
- velká recese se začátkem 1. sv. války 
- po válce velké dopady s pasovými a vízovými kontrolami 
- po 2. sv. válce nový fenomén – klubový cestovní ruch 
- 1951 Mallorca Gerard Blitz – 1. klubová vesnice 
- rozvoj animačních služeb 

Témata, do kterých materiál patří